Esa Makslahti

Esa Makslahti planerar att investera i två billyftar. Foto: Lennart Håkansson

Esa Makslahti 2

Esa Makslahti tar en titt i taxins motor. Foto: Lennart Håkansson

Den ofrivillige företagaren i Haparanda

Haparanda Årets företagare i Haparanda ville egentligen inte bli företagare. Det var en serie tillfälligheter som gjorde att han till slut stod inför valet att den bilverkstad där han arbetat i 20 år skulle läggas ned, eller att han tog över.

Då tog Esa Makslahti över, för elva år sedan. Och det har gått bra. Omsättningen har ökat, Automobilservice AB har växt och han själv har trivts.

När han tog över var de två i företaget. Nu är de totalt fem, varav fyra i verkstaden. Då var omsättningen 2,3 miljoner kronor, nu är den 6,5 miljoner kronor.

Han tror på en fortsatt bra utveckling i Haparanda, strategiskt avgörande är hur det blir med fortsättningen för Cape East och På Gränsen.

Han har fem konkurrerande bilverkstäder i Haparanda. Marknaden räcker till för dem alla, antalet bilverkstäder har varit konstant en längre tid i Haparanda. Esa annonserar aldrig, kunderna kommer ändå så att det är fullbelagt i verkstaden.

En dryg femtedel av kunderna kommer från Finland. Det beror enligt Esa inte främst på att de svenska verkstäderna är billigare, utan att kompetensen i på svenska sidan är bättre. Det beror på att de finländska verkstäderna nyligen genomgått ett generationsskifte. De är unga och jämfört med svenskarna, oerfarna.

Hur trivs han som företagare?

- Man är ständigt igång och försöker hitta något nytt, säger han. Man kompletterar och utvecklar.

Närmast planerar han att bygga ut verkstaden med två billyftar till, från nuvarande tre. Han räknar med att öka omsättningen i framtiden.

Nyligen fick den från början ofrivillige företagaren utmärkelsen som Årets företagare vid näringslivsgalan i Haparanda med motiveringen:

”En företagare som verkar i det tysta men som gör storverk för att hålla delar av Haparandas fordonsflotta rullande i professionen som bilmekaniker. Är också aktiv inom motorsporten.”

Den sista meningen syftar på att Esa kör rally som hobby.

Annons