De satsade på finansiell service i Kalix

Kalix Carola Nybom och Lisa Westerberg ville mer än bokföring och satsade på finansiell service i Kalix. Nu driver de ett av Kalix största företag, där 80 procent av de anställda är kvinnor.

Carola Nybom och Lisa Westerberg bildade ett bolag och tog över ett konkursbo där de tidigare varit anställda. Först var planen att vara en liten bokföringsbyrå, men de ville och kunde mer. Nu är de 70 anställda och tillhör marknadsledarna inom finansiella tjänster och kredithantering.

De startade det egna bolaget Calimo i Kalix för att ägna sig åt bokföring och kunna bo kvar i Kalix. Men kände att de ville mer.

- Vi tyckte att vi var duktiga på finansiell service, avtalshantering, beredning av krediter och kreditvärdering, säger Carola Nybom. Vi hade en bred kunskap som vi ville utnyttja.

De trodde på sig själva. Men det var det inte så många andra som gjorde, till en början. Ingen ville låna ut pengar till dem. Och eftersom de inte skulle investera i maskiner fanns inte så mycket regional finansiering att hoppas på.

- De tyckte inte vi var riktigt kloka, sammanfattar Lisa Westerberg läget då, 2005.  Det stora problemet var nog att vi var kvinnor.

När inte banker eller fonder ville satsa, tog de kontakt med Emric, som levererar effektiva systemlösningar anpassade för kreditprocesser.

- Vi gav dem ett förslag, säger Carola Nybom: Ni får en del av vårt bolag om vi får använda ert system. Förslaget antogs och de blev en del av Emric-koncernen: Emric Operations AB. Koncernen har, förutom i Kalix, verksamhet i Stockholm, London, Jakarta och Belgrad.

Sedan dess har bolaget i Kalix växt med en och en halv anställd i månaden i snitt.  Från tre personer är man nu 70 anställda. 80 procent av de anställda är kvinnor. De har blivit en av de stora arbetsgivarna i Kalix. Omsättningen har växt från ett par miljoner kronor till 46 miljoner i fjol, med ett rörelseresultat på 9 miljoner kronor.

- Det har varit en bra resa sedan dess, säger Carola Nybom.

Verksamheten består av två delar. Dels tjänster inom system och support, dels hela driften av kundens system. Kunder är de stora bankerna, försäkringsbolag och storföretag.