Samsyn på företagarmöte i Kalix

Kalix Det behövs en gemensam plattform för näringsliv och politik. Satsa på utbildning och kompetensförsörjning för att göra Kalix attaktivt. De målen är företagare och politiker i Kalix överens om.

Det framkom vid ett möte i Röda Kvarn i Kalix på tisdagskvällen. Ett 60-tal företagare och gruppledarna för samtliga politiska partier i kommunen, utom Kalixpartiet, kom till det möte som Kalixföretagarna bjöd in till.

Partirepresentanterna redovisade sin syn på näringslivsfrågor och svarade på frågor från företagarna.

En stor del av diskussionen handlade om utbildning och kompetensförsörjning. Alla var överens om vikten av att satsa på skolan. Och fortsätta samarbetet mellan skolan och företagen i Kalix. Likaså att bygga flera bostäder och skapa attraktiva boendemiljöer.

Företagarna och politikerna delade också åsikten att kommunen borde satsa mer på näringslivsfrågor och man enades om behovet av en kontaktpunkt, en gemensam plattform där kommunen och företagarna kan mötas och kommunicera.

- Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för oss, sa kommunalrådet Ellinor Söderlind (S)

Linda Frohm, företagare och politiker (M) underströk vikten av ökad förståelse:

- Alla politiker borde gå en starta eget kurs och lära sig vad det innebär att vara företagare i vardagen. Och näringslivet skulle behöva mer insyn och kompetens i politiken, sa hon.

Företagarnas ordförande i Kalix, Hans Andersson, gjorde en egen drastisk sammanfattning av mötet:

- Vi behöver en gemensam plattform. Vi kanske skulle utsourca kommunens utvecklingsenhet till Företagarna.