Snusboom i Haparanda

Haparanda Snusförsäljningen i Haparanda har fördubblats de senaste två åren. Antalet specialiserade återförsäljare har tredubblats. De flesta kunderna kommer från Finland.

I Finland är försäljning av snus förbjuden, enligt EUs regelverk. Samtidigt som många finländare snusar, det är en stark tradition i grannlandet.

Sverige har lyckats få ett undantag i EU för snusförsäljning. Det har skapat ett gynnsamt läge att sälja snus vid gränsen. Haparanda har blivit vattenhålet för snusälskarna i norra Finland.

Först på plan var Snusgrossen som funnits i elva år. För två år sedan öppnade Snuskungen. Båda har flerdubblat omsättningen de senaste åren. Uppskattningsvis står finländare för 80 procent av omsättningen.

- Kunderna tycker om det vi gör, säger Kari Lantto, ägare till Snusgrossen. 

Det är den enda kommentaren han vill ge. Inte heller från Snuskungen har det gått att få någon mer kommentar.

Tillsammans omsatte de två företagen 104 miljoner kronor 2012, mer än en fördubbling på två år.

I höstas anslöt sig Ica Maxi med en specialbutik, Snusgeneralen. En satsning man är nöjd med, redan efter ett halvår.

- Vi är nöjda hittills. Det har gett bättre utslag än förväntat. Vi ser att det finns en marknad, säger Ica Maxis butikschef Dan Mogemark som ansvarar för snussatsningen.

- Konkurrenterna är duktiga, men vi vill inte att våra kunder ska behöva åka på två ställen för att handla det de vill ha.

Samtidigt vill man sälja snuset under eget varumärke.

- I den här branschen är det viktigt att ha en egen logga, säger Dan Mogemark.

 Snusföretagen i Haparanda: 

Snusgrossen (Polargrossen AB)

Omsättning  2007 (då man började sälja snus och tobak):  7,8 miljoner kronor

2010: 47,5 mkr

2012: 82,4 mkr

Vinstmarginal: 11 procent (2012)

 Snuskungen (PRC Spel & Tobak AB Snuskungen)

Omsättning  2011 (startåret): 1,7 miljoner kronor

2012:  21,8 mkr

Vinstmarginal: 1,6 procent (2012)

Ica Maxi Snusgeneralen

ingen separat redovisning av snus- och tobaksförsäljningen. Total omsättning för Ica Maxi i Haparanda är 180 miljoner kronor.

Om snuset och EU:

EU förbjuder försäljning av snus. Sverige har ett permanent undantag från förbudet i det svenska anslutningsavtalet med EU. Undantaget innebär att det är tillåtet att tillverka och sälja snus i Sverige, men snuset får inte exporteras till andra EU-länder. Däremot är det tillåtet att ta med snus för privat bruk vid resa till andra EU-länder. (EU-upplysningen)