Virtuell Teknik ska femdubbla

Gällivare Virtuell Teknik i Gällivare har en spetskompetens som behövs i de stora investeringarna i Malmfälten. Nu rekryterar man en tredje medarbetare och inom fem år ska man vara 15.

Virtuell teknik anlitas av LKAB och andra industriföretag i Malmfälten för att säkra att nya investeringar görs i enlighet med EU-reglerna om arbetsmiljö, så kallad CE-märkning. Börje Johansson, Virtuell teknik, har CE-märkt bland annat MK3, pelletsverket i Malmberget och KK4, pelletsverket i Kiruna.

- Jag skapar bra modeller för att dokumentera anläggningar och underlätta driften av dem, säger Börje Johansson, ägare och vd för Virtuell Teknik.

Börje Johansson har tillsammans med LKAB tagit fram den så kallade LKAB-modellen. Det handlar om en modell för CE-märkning som innehåller godkänd dokumentation av anläggningarna, utbildning av personalen som ska sköta dem, framtagande av manualer och utbildningsmaterial, och riskanalys.

Med tidigare utbildningar och erfarenheter som svagströmsingenjör, systemvetare, personalchef och yrkeslärare har Börje Johansson en bra grund för ett arbete som handlar om både teknik och pedagogik. Virtuell Teknik är än så länge ensamt om att erbjuda den samlade kompetensen.

- Det är viktigt att få rätt nivå på manualerna, säger han. Ofta är manualer alldeles för komplicerade. De ska vara lättbegripliga och gärna med mycket bilder. Samtidigt ska de klara EU-krav på vad en bruksanvisning ska innehålla.

Börje Johansson startade Virtuell Teknik 2003 och har under åren fram till nu drivit verksamheten på ungefär samma nivå, en till två medarbetare. Just nu är man två, med honom själv. Rekrytering av en tredje medarbetare pågår.

- Omsättningen växer, säger Börje Johansson. Målet är att vara 15 personer om 4-5 år. Jag kommer att täcka behoven för den lokala industrin, jag kommer inte att gå utanför Norrbotten.

Den lokala marknaden för företagets tjänster växer, fram till 2020 kommer investeringar som fördubblar produktionsvolymen i industrierna i Norrbotten.

Dessutom planerar Virtuell Teknik att bredda sin verksamhet med en ny gren: miljöområdet. Bland annat att arbeta med miljökonsekvensanalyser.

- Det finns ett bredare behov av utredningar och projektstöd, säger han.

Fotnot:

CE-märkning krävs enligt ett EU-direktiv som sedan 1995 säger att i svensk lag ska finnas ett krav på CE-märkning. Finns inte det kan Arbetsmiljöverket tvinga företaget att stänga.