Porträtt: Tobias Lindfors
Porträtt: Tobias Lindfors

Han byggde upp en helt ny bransch

Luleå Tobias Lindfors leder sitt företag med samma fokus som en idrottsman där laganda och samarbete är viktiga grundstenar. Nu finns Studentconsulting på 104 orter i Sverige.

- Jag är uppväxt i en familj där idrott alltid har varit en stor del av livet och det är därifrån jag har fått min vinnaranda, säger Tobias Lindfors, grundare och vd för Studentconsulting. 

När Tobias Lindfors växte upp hade han en dröm om att bli idrottslärare. Han kom in på idrottslinjen i Falun, men valde istället att läsa fristående kurser på Luleå tekniska universitet. 

- Det var när jag började plugga på LTU som jag insåg att det fanns en stor kapacitet av duktiga studenter och grundidén var att få ut dem i arbete. Många kom inte heller från Luleå och hade inget kontaktnät vilket gjorde det ännu svårare att få en fot in i arbetslivet. Vi ville ge dem den chansen och samtidigt bygga upp en helt ny bransch i Sverige med en egen nisch. 

Studentconsulting grundades 1997 och två år senare blev företaget ett aktiebolag. Då var Tobias Lindfors 21 år och hade stora planer inför framtiden. Han fick frågan från en journalist om hur mycket han trodde att de skulle omsätta om tio år och svarade: 100 miljoner.

- Många tyckte att det var ett kaxigt svar, men faktum är att vi omsatte fyra gånger så mycket tio år senare. En av våra första kunder var Luleå kommun och projektet gick ut på att undersöka hur många studenter som var folkbokförda i kommunen och få fler att skriva sig på orten. 

Ända sedan 1999 har Tobias Lindfors gasat på och idag finns Studentconsulting på 104 orter i Sverige. 

- Studentconsulting har en bra affärsmodell och det har alltid handlat om kontrollerade risker, sätta upp tydliga mål, men att alltid ha en plan b. Men jag tror även på att ifrågasätta det traditionella tänket och att våga anta utmaningar. Det har verkligen varit en häftig resa och det senaste året sysselsatte vi 9.500 personer.

Tobias Lindfors berättar att från början var tanken att sälja företaget när han fyllde 30 år, men när 2007 närmade sig så valde han en annan väg. 

-  Vi sålde istället 25 procent av Studentconsulting till ett riskkapitalbolag. Företaget fortsatte att utvecklas, men jag kände att det fanns mer att göra och att resan inte var klar och istället för att sälja företaget så gick jag till banken året efter för att låna pengar och köpte tillbaka det vi hade sålt. Huvudägare och största ägare är jag och Jan Aspvik. Bland övriga ägare finns industrimannen Rune Andersson som äger 30 procent.

I år ser Studentconsulting ut att göra ett rörelseresultat på 25 till 30 miljoner och kommer att omsätta 740 miljoner. 2013 var första året som Studentconsulting inte gjorde plus i bokslutet.  

- Regeringen fattade beslut med tre dagars framförhållning att de skulle lägga ner all privat jobbmatchning i Sverige. Det kostade oss 30 miljoner. Om vi hade varit ett litet bolag i en studentkorridor så hade vi gått omkull. Det gäller att vara uthållig och aldrig ge upp. Man måste även hitta nya arbetsformer för att kunna utvecklas.

Tobias Lindfors är nybliven pappa till sitt andra barn och även hans sambo arbetar i företaget. Han berättar att jobbet är en stor glädje och livsstil, men att det även är viktigt att kunna slappna av och att vara ledig. 

- Jag tror på kontraster i livet och på fritiden åker jag gärna upp till fjällen och umgås med familjen i stugan eller reser utomlands. Miljöombyte är viktigt och att sova. Oavsett vilka utmaningar jag har ställts inför så har jag alltid kunnat sova. Det gäller att fylla på med energi. 

2010 fick Tobias Lindfors pris som årets företagare i Sverige av Företagarna och han lyfter fram det som en höjdpunkt i hans karriär. 

- Jag är den yngsta som har fått det priset och det är ett bevis på att vi gör något bra på Studentconsulting. Vi är inne i en jätteintressant fas och fortsätter vårt arbete att bygga och utveckla en ledande arbetsförmedling för unga i Skandinavien. Det är även det som driver mig, att skapa nya jobb och motverka ungdomsarbetslösheten.