Arctic Airlink tas emot med glädje

Luleå Under tisdagen lanserades den nya flyglinjen Arctic Airlink mellan Uleåborg - Luleå - Tromsö. Industrin, besöksnäringen och universitetet välkomnar den nya tvärflyglinjen.

Många har talat sig varma för och hoppats på en tvärflygförbindelse i norr. Nu är finansieringen från alla tre länderna klar. Förutom landstinget i Norrbotten, satsar Uleåborg stad och Troms fylke på att garantera linjens ekonomi i fem år.

Kort efter att Norrbottens handelskammare gått ut med en pressrelease kom ett pressmeddelande från besöksnäringen:

- Kort restid med flyg öppnar upp för en ny typ av resande till exempelvis över en weekend vilket gynnar hotell, restauranger och butiker i handels- och evenemangsstaden Luleå, säger Camilla Bondareva, tf vd för Visit Luleå.

- Potentialen för turismens utveckling är stor i hela Nordkalotten och våra internationella gäster efterfrågar flygförbindelser i öst-västlig riktning mellan våra grannländer här i norr, säger Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland Visitors Board.

För SSAB är direktflyg till Uleåborg välkommet.

- Då SSAB har en omfattande verksamhet i norra Skandinavien så är en förbindelse mellan Oulu och Luleå glädjande för oss. Det är positivt att vi nu på ett enkelt sätt kan resa mellan orterna, säger Nils Edberg, platschef på SSAB i Luleå.

För Luleå tekniska universitet underlättar flyglinjen det ökande samarbetet mellan universiteten i norr.

- Arctic Airlink kommer ge bättre förutsättningar för Luleå Tekniska Universitet i vår strävan att fördjupa samarbeten mellan universiteten i Oulu och Tromsö. Att tillsammans ta del i den utveckling som sker i norra delarna av våra länder är en god drivkraft för utvecklingen av LTU, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet. 

Arctic Airlink drivs av Arctic Link AB och operatör är Nextjet med Saab 340-plan med plats för 33 passagerare. Det blir avgångar fem dagar i veckan med start den 12 januari. Under kampanjtiden som startar nu säljs biljetterna till rabatterat pris.