P Lundbergs bygger ny verkstad

Älvsbyn P Lundbergs Plåtslageri i Älvsbyn bygger en helt ny verkstadslokal, en investering på 6,5 miljoner kronor. Före årsskiftet ska man flytta in i det nya huset på industriområdet i Älvsbyn.

- Vi har kommit till en gräns där lokalerna hindrar oss från att öka verksamheten och anställa fler. Vi måste tacka nej till jobb som det är nu, säger Lotta Lundberg som tillsammans med sin man Peter Lundberg driver företaget.

Den nya lokalen är på 1.200 kvadratmeter och möjliggör en bättre arbetsmiljö och effektivare produktion. Bland annat blir det möjligt att köra truck inomhus.

P Lundbergs fyller 10 år i dagarna och det finns mycket att fira för företaget just nu. När makarna startade var det bara de två, nu är man 14 anställda. Senaste räkenskapsåret har omsättningen ökat med mer än 50 procent till 16 miljoner kronor. De senaste åren har man investerat cirka 3 miljoner kronor i nya maskiner.

Nyligen fick makarna Lundberg ta emot pris som Årets företagare vid näringslivsgalan i Älvsbyn. Deras företag har bidragit till att Älvsbyns kommun är bästa kommunen i landet när det gäller värdetillväxt i småföretag.

En viktig orsak till framgångarna är att man satsat på bredd i kompetensen.

- Vi har en bredd i kompetensen på personalen. Vi har snickare, ventilationstekniker, isolerare och plåtslagare. Vi är ett av få företag som kan jobba med alla tre områdena. Därför får vi stora jobb, för kunderna köper helst av samma leverantör. Det ger mindre ställtid, säger Lotta Lundberg.

Bredden ger en konkurrensfördel gentemot renodlade plåtslagerier eller renodlade snickeriföretag. Därför lyckas man på marknaden, från Skåne till Kiruna – inte minst i Stockholm, och i Norge och Finland.

Två andra fördelar heter Älvsbyhus och Polarbröd, två viktiga motorer för de mindre företagen i Älvsbyn. P Lundbergs gör alla stosar och huvar i plåt till Älvsbyhus, och får många uppdrag av Polarbröd när de bygger ut eller om.

Sist men inte minst handlar det om entreprenörskapet:

- Vi är ett par som brinner för det här och driver det. Vi jobbar hårt, det har också gjort sitt till.