Rostiga hus byggs i Skellefteå.

Skellefteå Skellefteå centrum ska få tre nya hyreshus med fasader som är rostiga från början. NCC bygger 31 hyresrätter och gör fasaderna i oxiderad Cortenplåt.

De tre roströda husen ska stå klara om 18 månader. Uppdragsgivare är Skebo och ordern är värd 76 miljoner kronor. Tema arkitekter har ritat husen.

– Skellefteå får några av Nordens första bostadshus i rostig Cortenplåt. De allra första byggdes nyss i Stockholm, där även nya Arkitekturskolan får Cortenfasad. Materialet visar att rost kan vara vackert och husen blir ett nytt och spännande inslag i stadsbilden, säger Skebos vd Jerker Eriksson.

Skellefteå har 72 000 invånare och målet är att bli 80 000 till år 2030. Därför gör Skebo sin största satsning på bostäder sedan 1990-talet. 

– Vi gjuter väggar, stommar och trappor på plats istället för att använda prefabricerade delar. Det ger täta, välisolerade hus med bra ventilation. Resultatet blir både energi- och kostnadseffektivt och vi gynnar lokala producenter och leverantörer, säger produktionschef Kurt Nyström på NCC i ett pressmeddelande.

Cortenplåt är vanligt inom industrin och liknar tegel i både färg, hållbarhet, hög kvalitet och minimalt underhåll. En legering gör stålet trögrostande och bildar en jämn yta av skyddande rost som hindrar genomrostning. Materialet används idag allt oftare inom arkitektur och design.