Veckans krönika
Krönika: Lotta Gröning

"Kvinnor har ofta en bättre ekonomisk strategi"

Luleå Det är ju ett känt faktum att kvinnor lånar mindre, har lägre omkostnader men ändå är duktiga och framgångsrika företagare, skriver Lotta Gröning i veckans krönika.

Under valrörelsens fastnade jag vid en debattartikel i Norrbottens-Kuriren skriven av representanter från Feministiskt Initiativ. De var upprörda över att manligt företagande får mer stöd än kvinnliga företagare.  Männen får, enligt FI, 75 procent mer.

Samtidigt ska vi komma ihåg att Norrbotten har en traditionell företagsstruktur med tunga basindustrier där många av småföretagen är underleverantörer till storföretagen.

Dessutom är det både typiskt manliga och kvinnliga branscher i Norrbotten. Den offentliga sektorn är stor, i många kommuner den största arbetsgivaren och kvinnorna jobbar främst inom handel, kultur och service.

Det är just basindustrin, särskilt gruvorna som bidragit till att länet utnämnts till ett av Sveriges mest expansiva. Men vi ska komma ihåg att det är tillfällig uppgång, det är inte gruvindustrin som levererar jobben i framtiden.  Istället är det Facebooks etablering i Luleå som tillhör det mest spännande just nu.

Trots all aktivitet och stunder av nytänkande kom Fi:s artikel farande som projektil från förr. Budskapet var tydligt, det är politiker som startar företag och det är politiker som levererar pengar. Allt nyföretagande handlar alltså om hur mycket kosing staten kan langa upp. Att företagande bygger på bidrag tycks för FI vara självklart.

Det värsta är att många håller med dem.

Vi har byggt upp ett företagsklimat som är beroende av politikernas välvilja. Startar du eget är det alltid lättare om du anpassar dig till regionens näringslivsstruktur, då kan du få stöd av Almi eller länsstyrelsen. 

Det innebär förstås stora svårigheter för nya branscher att göra sig gällande, särskilt när även arbetsmarknadsutbildningen är traditionell. Ett av de absolut största problemen för företagen i Norrbotten är bristen på kompetent arbetskraft.

Den så kallade matchningen på arbetsmarknaden fungerar inte. Det beror på att staten och dess institutioner är för fastlåsta i ett gammalt tänkande. De utbildar som de alltid har gjort, tror på företag de känner igen och har i regelsystemet krav på att inte ta för stora risker. Många politiker känner sig mest hemma med basindustrin, den ses alltid som vägen till framtiden.

Egentligen är det förvånande. Ett av Norrbottens mest kända och spännande företag är biltestverksamheten som ingen i etablissemanget trodde på från början. För att inte tala om Ishotellet där alla skrattade när idén kom upp på bordet.

Norrbotten har fantastiska entreprenörer, folk som tänker själva, som egentligen inte behöver så mycket bidrag i rena pengar utan mer stöd och uppmuntran. Med Faceboook på plats och ett av Sveriges bästa bredbandsnät finns alla möjligheter i digitaliseringssamhället. Men det ställer givetvis nya krav på både makthavare och inte minst skola och universitet.

Det faktum att kvinnor får mindre företagsstöd än män kan ju också vara en positiv nyhet. Det är ju ett känt faktum att kvinnor lånar mindre, har lägre omkostnader men ändå är duktiga och framgångsrika företagare.  Kvinnorna har med andra ord ofta en bättre ekonomisk strategi än manliga företagare. Det är en framgångsfaktor. 

Lotta Gröning 2014-09-26

Lotta Gröning är egen företagare i mediebranschen, med uppdrag åt bland annat Expressen och Axess tv. Hon var i 13 år politisk chefredaktör på NSD och under ett år arbetade hon åt länsstyrelsen med ett projekt om småföretag och riskkapital i Norrbotten.