Krönika: Ingela Lekfalk

Företagare i alla väder: kör försiktigt!

Luleå Kör försiktigt! Dina beslut om färden kan vara avgörande för andras framgång. Den uppmaningen riktar Företagarnas regionchef Ingela Lekfalk till både båtförare och politiker.

Regnet har avtagit och båten guppar tryggt i det lugna vattnet. Solen pressar sig in mellan molnen och hoppet om en skön semesterbränna tar fart. Då, från ingenstans, kommer en dåre med båt körandes i 40 knop. Båten sicksackar fram i viken och skapar vågkaos bland de förtöjda båtarna vid bryggorna. Den fridfulla stunden får en viss chimär.

”Typiskt en nybliven båtägare”, muttras det högljutt från någon av båtarna runt bryggan.
Ljudet går fort över sjön och det är lätt att höra det som tros sägas enskilt. Muttraren fortsätter med att säga att vågorna efter båtdåren är precis som regeringen och deras företagarpolitik. Att de, likt en ovan båtförare, kastar sig fram och tillbaka utan att förstå hur deras färd påverkar andra. Muttrarens liknelse med ovarsamma båtägare och politik må vara långsökt men har ändå ett korn av sanning.

Förra helgen samlades regeringen på Harpsund för att diskutera höstbudgeten och förtära kräftor på självaste surströmmingspremiären. När hattarna väl åkte av så diskuterades bland annat hur regeringen ska nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet, förslag som ska presenteras av finansminister Magdalena Andersson i september.

Tyskland ligger strax under fem procents arbetslöshet. Sverige ligger en bit därifrån. 
Det är många som just nu tvivlar på att regeringen ska klara sitt mål att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. De verkar missa den röda pricken på darttavlan. Nyckeln till lägre arbetslöshet är rätt självklar- att fler företag anställer. 

Enligt Småföretagarbarometern vill drygt åtta av tio företag växa. Det största hindret för att kunna göra det är den höga kostnaden för arbetskraft. Lägre arbetsgivaravgifter är den enskilt viktigaste frågan för att förbättra konkurrenskraften och företagarklimatet i Sverige, enligt Företagarnas medlemmar. 

Som en röd tråd går sedan ovisshet inför regelverk som förändras. Precis när ett företag satt sig in i det nya administrativa regelverket kommer det nya. Branscher som växer sig starka under en förutsättning får snabbt huka sig inför nya beslut. Det skapar stillastående och osäkerhet hos företagen och det sista som då sker är expansion och nyanställningar. En stabil politik ger förutsättningar för företagen att växa i lugn och hållbar takt.

Det sämsta tänkbara företagsklimatet är ett där företagen kastas mellan olika typer av förslag som dessutom förändras. Eller är så krångliga att inte ens tjänstepersonerna på skatteverket kan svara på hur regelverket egentligen ser ut. De nya momsreglerna är ett exempel. ROT- och RUT- avdraget ett annat, arbetsgivaravgifterna ett tredje. De krångliga regelverk som upplevs som problematiska av en företagare som verkat i Sverige hela sitt liv är i många fall obegripliga för företagare som precis botsatt sig i Sverige. Det är inte gynnsamt om vi vill ha en mångfald av företag, låta nya branscher växa fram och skapa fler arbetstillfällen. Det gäller i allra högsta grad företagen på landsbygden eller på de mindre orterna.

I den socialdemokratiska jobbpolitiken finns det ett väldigt litet fokus på de som skapar jobben – företagen. Enligt Socialdemokraterna själva skapas 9 av 10 jobb av småföretagen men väldigt få av de frågor som diskuteras handlar om att hjälpa företagen att skapa ännu fler jobb.

I Norrbotten har vi många stabila och innovativa företag som är mer än värda att synliggöras. Det är de som utmanat bank, politik och marknaden och som får länet att växa. En riktig framgångssaga innehåller både kastvindar och stormbyar eller utmaningar som att stadigt segla framåt i bleke. 

Den 25 september möts länets företagare i Älvsbyn för att dela erfarenheter. För första gången bjuder Företagarna, Norrlandsfonden, Sparbanken Nord och Almi Företagspartner Nord tillsammans in företagen i länet för att värna, lyfta och prisa de företag som valt Norrbotten som sin plats på jorden. Det är med stolthet och respekt för vårats läns företag som jag ser fram emot denna dag. 

Förövrigt så kan jag konstatera att när vågorna lagt sig, fendrar räddat båtarna från skav och solen lyser i sin fulla prakt kan en båtdåre skapa en så enkel insikt som att min färd också påverkar din. Där hade båtmuttraren ett viktigt budskap, inte bara till våra folkvalda politiker, utan till alla. Kör försiktigt, både på hav och land. Dina beslut om hastighet och färd kan vara avgörande för någon annans framgång.

Hoppas att vi ses i Älvsbyn!

Ingela Lekfalk, regionchef Företagarna Norrbotten

2015-08-28