Kjell-Åke Johansson

Kjell-Åke Johansson, vd för Expandum i Gällivare som är huvudman för North Business Arena.

North Business Arena drar igång

Gällivare I september startar North Business Arena, ett treårigt projekt där åtta av Norrbottens kommuner ska samarbeta för att främja tillväxt och exportmognad i små och medelstora företag. På onsdag har Tillväxtverket ett möte med de deltagande kommunerna.

Projektet ska öka tillväxten i både befintliga och nya företag, främja nätverk och affärsförbindelser mellan företag och främja framtagandet av fler produkter och innovationer. Projektet ska också utarbeta en samverkansmodell för samarbete mellan kommunerna för att främja tillväxt.

- I ett gränsöverskridnde samarbete mellan olika kommuner och branscher finns det mycket att göra som inte prövats tidigare, säger Kjell-Åke Johansson, vd för näringslivsbolaget Expandum AB i Gällivare som är en av initiativtagarna och projektägare för North Business Arena. 

Enligt Kjell-Åke Johansson är projektet ovanligt också på så sätt att initiativet kommer från kommunal nivå, och inte initierats uppifrån, från regional eller central nivå.

Övertorneå kommun söker nu en projektledare till sin del av projektet. Arjeplog och Arvidsjaur upphandlar konsultinsatser för sina delar i projektet och Expandum i Gällivare ska anställa en samordnare för hela projektet.

Målet är att 600 företag ska vara delaktiga i projektet och att 200 nya jobb ska skapas under projekttiden från september 2015 till september 2018.

Projektet finansieras av Tillväxtverket/EU:s strukturfonder, länsstyrelsen, Sparbanken Nord, Längmanska Företagarfonden, näringslivsbolaget Expandum i Gällivare och kommunerna Pajala, Kiruna, Överkalix, Övertorneå, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplog.

Annons