Krönika: Ingela Lekfalk

Året 2015 skriver världen historia

Luleå Ingela Lekfalk ser i veckans krönika tillbaka på ett dramatiskt år som går mot sitt slut.

Året 2015 skriver världen historia. I en by i Norrbotten går en kvinna, utan strumpor i skorna, genom den snöbeklädda byn. Främlingsfientliga krafter bränner flyktingboenden och civilsamhället samlar in kläder till frusna människor och företag öppnar sina dörrar för arbetskraft med andra erfarenheter. Northland gör en av Sveriges genom tiderna största konkurser och Pajala förvandlas från en gruvort till en flyktingort.

Varje år, så även detta, får vi ibland utan att vi hinner förbereda oss, plötsligt säga evighetens farväl och sorgen kramar oss hårt. Orättvisa kommer ibland häftigt och utan förvarning. Den kan komma en helt vanlig dag i gruvan efter fikarasten, den kan komma genom en bomb i duggregnet under teaterbesöket eller i en skola i Trollhättan medan solen skiner utanför fönstret.

Medan någon sörjer så har någon annan sin absolut lyckligaste stund. Grabbarna som kammade hem EM-guld, i U21 finalen mot Portugal, skrek av glädje och många var vi nog som satt och ropade högt i soffan medan målisen Patrik Carlgren räddade straffar. Glad var med största sannolikhet också Måns Zelmerlöw när han, för Sverige, vinner Melodifestivalen 2015 med låten - Heroes. ”We are the heroes of our time. But we’re dancing with the demons in our minds”. En text som spelas om och om igen på radion i en värld som brinner.

Minst 129 dödas i en rad samordnade terrorattacker i Paris och Sverige höjer sin säkerhetsnivå. Rädslan kramar om människor och polisen tror sig finna en terrorist i Boliden. Vi viker undan med blicken och rätten att jaga ökas när människor känner sig jagade. Rädslan vill ha kontroll och terrordåd får oss att tappa kontrollen. Med omedelbar verkan vill medlemsländernas inrikesministrar införa systematiska gränskontroller. 

Börsen svajar och oron i värden gör att plötsligt kan ditt företag vara mindre värt för en terrorattack någon annanstans. Fastighetsmiljardären och den ledande republikanska presidentkandidaten Donald Trump trumpetar ut att han vill förbjuda muslimer att resa in i USA. Vita huset konstaterade att det går emot landets konstitution där religionsfrihet är en av grundpelarna och världens genom tiderna yngsta fredsprisvinnare Malala Yousafzai säger i en intervju att: - Ju mer Trump pratar om islam och illa om muslimer, desto fler terrorister skapas. Världen håller andan, politik- och tjänstepersoner tar fram nya lagförslag i tron att det ska stoppa terrorismen.

I lilla Vidsel i Norrbotten, byn med 600 invånare, har ideella krafter och företagare bestämt sig för att ge 120 nyanlända flyktingar ett varmt mottagande. Klädinsamlingar startas, bröd bakas och viljan att bidra och välkomna är lika intensiv och het som 100 ton flytande råjärn.  Bostadsbristen gör att städerna tvingas vika undan i flyktingströmmen, landsbygden visar sin styrka. Något höll 2015 inte alls på att gå sönder. På många sätt har Sverige aldrig varit så här helt, för när kvinnan inte har några strumpor i skorna, står en hel by och väntar på henne.

Ingela Lekfalk