Maria Jonsson vill bygga en ny bransch i norr

Luleå E-learning, där man producerar utbildningar skräddarsydda för kunderna, är en bransch som är mer etablerad söderut. Maria Jonsson driver Crearo Utveckling AB och vill bana väg för branschen i Norrbotten.

När IT-företaget Ebuilder för två år sedan friställde större delen av personalen i Luleå blev Maria Jonsson av med sitt konsultjobb. Då startade hon det egna företaget Crearo Utveckling AB som producerar E-learningutbildningar.

Crearo fick en rivstart.

- Det går bra. Jag hade kunder innan bolaget var registrerat, säger Maria Jonsson.

Under senaste året har bland annat Ebuilder, Norrbottens läns landsting, Filmpool Nord, Kalix Tele24 och Tieto varit kunder.

Crearo har byggt utbildningar i miljöfrågor för anställda (NLL), engelska språket (Kalix Tele24), olika affärssystem (Ebuilder), hur man arbetar i en e-handelsportal (Tieto) och processflöde kring en ny tjänst för filmvisning (Filmpool Nord).

När det krävs specialkompetens för innehållet i en utbildning samarbetar Maria Jonsson med partners som har den kompetensen.

- Min målsättning är att bli det självklara valet av E-learning leverantör i Norrland. Att företag ska veta att det finns en lokal aktör och att man inte behöver söka sig söderut för att köpa tjänsten. Min dröm är att växa och kunna anställa medarbetare eller hitta samarbetspartners här uppe där vi tillsammans kan bygga upp branschen.