Svevia ska bygga i nya vindkraftparken i Maevaara

Övertorneå/Pajala Svevia ska bygga vägar, kranplatser och fundament i den andra etappen av vindkraftparken Maevaara. Uppdragsgivare är vindkraftsbolaget OX2 som byggt 24 vindkraftverk i parken och nu ska bygga tio till.

Svevias uppdrag omfattar åtta kilometer ny väg, och förstärkning och breddning av befintliga vägar. Inom området ska också stora ytor iordningställas för att användas som upplag och kranplatser. Kontraktet är värt 47 miljoner kronor.

– Vårt uppdrag bidrar till förnyelsebar energi och ger jobb till Norrbotten. Det känns även glädjande och stimulerande att vi har fått förtroendet att bygga ytterligare en vindkraftpark åt OX2. Vi ska förvalta förtroendet och utveckla det goda samarbetet vi haft genom åren, säger projektchef Dan Hellenberg, Svevia.

Maevaara ligger på gränsen mellan Pajala och Övertorneå. De första 24 vindkraftverken i Maevaara är i provdrift. Nu ska tio till byggas. De beräknas vara klara att tas i drift 2016. Google kommer att köpa hela produktionen från Maevaara.

Det är det internationella försäkringsbolaget Allianz som äger vindkraftsparken och har tecknat avtal med Google. Det är OX2 som bygger och förvaltar driften.