Northland stoppar verksamheten

En grupp industritoppar har köpt anrikningsverket i Kaunisvaara. Foto: Lennart Håkansson

Industritoppar köper delar av Northlands konkursbo

Pajala En grupp svenska industritoppar, bland andra Carl-Henric Svanberg, har köpt delar av Northland Resources konkursbo. För 50 miljoner kronor har deras bolag Abecede AB köpt anrikningsverket och 134 järnvägsvagnar.

Bakom bolaget Abecede som förvärvat tillgångarna finns flera tungviktare i näringslivet: Erik Selin, vd och huvudägare i fastighetsbolaget Balder, Bert Nordberg, styrelseordförande i danska Vestas, Mats Paulsson, huvudägare i Peab, Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande i BP och Volvo, och Bruce Grant som är huvudägare i Applied Value Group.

– Jag och köparen är nöjda och glada över att man på detta sätt behåller en möjlighet för en återuppstart av anrikningsverket och gruvan. Det kan ge förutsättningar till hundratals nya arbetstillfällen och en positiv utveckling av basindustrin i regionen, kommenterar konkursförvaltaren Hans Andersson i ett pressmeddelande.

I köpet ingår anrikningsverket i Kaunisvaara med transformatorer, pumpar och styrssystem och delar av logistiklösningen, framför allt 134 järnvägsvagnar.

Kvar i konkursboet finns alla fastigheter, nyttjanderätter och gruvtillstånd, och fortsatt ansvar för verksamheten i Kaunisvaara.

Den grupp som nu köpt delar av konkursboet ingick i det konsortium som tidigare diskuterat ett övertagande av gruvan. I och med att gruppen nu köper delar av konkursboet ökar chansen för att gruvan ska leva vidare. Målet är att få igång driften inom några månader. Om det inte går att få igång gruvdriften, kommer Abecede att sälja tillgångarna vidare.

Annons