Turistbarnvakter ny affärsidé i Piteå

Piteå I december förra året öppnade Konstlängan på Furunäset i Piteå med utställningar, event och målarkurser. Nu startar de en ny affärsverksamhet med ett koncept som de kallar för turistbarnvakter.

- Barn är en rolig målgrupp att arbeta med för de är alltid glada och positiva, säger Susanne Nilsson, ägare. 

Susanne Nilsson är konstnär och har länge drömt om att öppna en verksamhet med inriktning på kreativa näringar. Idén till turistbarnvakterna föddes när hon och samarbetspartnern och konstpedagogen Zandra Sundström diskuterade hur de skulle kunna närma sig besöksnäringen i Piteå. 

- Tänk dig en hel vecka i husvagn medan regnet öser ner och barnen är rastlösa. Det är ganska tärande på familjelivet, säger Susanne Nilsson. 

För att avlasta familjerna under loven och ge barnen en kreativ miljö där de får pyssla, skulptera och leka bestämde de sig för att starta turistbarnvakterna. 

- Föräldrarna kan lämna sina barn här medan de shoppar eller äter en god middag i lugn och ro. Vi ger dem utrymme att andas lite under semestern som annars kan vara väldigt intensiv. 

Turistbarnvakterna kommer att finnas tillgängliga under alla lov och premiären var under sportlovet. 

 - Vi hade nio barn här som pysslade, målade och lekte. Vi avslutade veckan med en konstutställning och bjöd in deras familjer. Det var jättelyckat och de ville inte gå hem i slutet av dagen vilket är ett bevis på att en sådan här verksamhet behövs. 

Turistbarnvakterna kommer att finnas tillgängliga från 29 juni till 10 augusti och har öppet onsdag, torsdag, fredag och lördag 12.00 till 21.00.  

- Vi har satt en åldersgräns från sju till tolv år på barnen, men det är inget som är hugget i sten. Vi vill helst att man bokar två dagar i förväg, men där är vi också flexibla. Det kostar 400 för två timmar och tre timmar går på 550 kronor. På det längre passet ingår mat. 

Susanne Nilsson berättar att sommarens verksamhet är en möjlighet att förbättra och utveckla turistbarnvakterna inför kommande lov.

- Vi ser ser det här som en långsiktig satsning och det är verkligen jätteroligt att se hur kreativa och positiva barnen är. 

För de som vill pyssla med sina barn har turistbarnvakterna drop-in sista lördagen varje månad under sommarperioden från klockan 10.00 till 16.00 för en kostnad av 50 kronor per barn. 

- Vi vill skapa en mötesplats med fokus på det konstnärliga där föräldrarna även får en chans att umgås med varandra. Furunäset är verkligen ett jättetrevligt område att vistas i med fint promenadstråk, restauranger och bra sammanhållning mellan företagen.