BnearIT satsar på återvinningscontainrar

Luleå IT-företaget BnearIT startar en ny affärsverksamhet: försäljning av en produkt och ett system för att hålla reda på hur fulla återvinningscontainrar är. Den nya verksamheten drivs i dotterbolaget Adage.

Företaget har börjat sälja abonnemang på nivåmätning av återvinningscontainrar. De första stora kunderna är den norska kommunen Drammen och Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, i Sverige. Via FTI säljs systemet till bland annat Danderyd, Malmö, Sälen och Åre.

- Blir det här stort i Sverige är det en fantastisk affär. Från och med i höst satsar vi hårt på det här, säger vd Kent Eneris.

Potentialen är stor, både i storstäder och glesbygd där man inte behöver köra långa sträckor för att tömma en endast halvfylld container. Målet är att inom något år nå en omsättning på upp mot 50 miljoner kronor för produkten. 

Produkten består av en molntjänst som samlar data från transpondrar som monterats i återvinningscontainrar. Transpondrarna är små "puckar", med RFID-taggar som mäter hur fyllda containrarna är. 

Transpondrarna tillverkas av Kalixföretaget Elektrotech, som är den andra delägaren i Adage.