Fokus: SSAB-fusionen

Därför går fusionen SSAB-Rautaruukki bättre än planerat

Luleå Fusionen mellan SSAB och Rautaruukki går bättre än planerat och ger synergier på 2 miljarder kronor per år, vilket är betydligt mer än man tidigare räknat med.

Och kostnaderna för att uppnå dem blir betydligt lägre än väntat. Olavi Huhtala, chef för SSAB Europe, berättar för Affärer i norr vad som är orsaken.

Takten i skapandet av synergier av fusionen går fortare än planerat. Under tredje kvartalet i år realiserades synergier om 175 Mkr, och årstakten vid slutet av kvartalet var 750 miljoner. Vid utgången av 2015 ska årstakten vara minst 1 miljard kronor.

Enligt nya beräkningar kommer fusionen och andra effektiviseringar att minska kostnaderna med 2 miljarder kronor per år från och med 2017. Tidigare uppskattning har pekat på 1,4 miljarder.

Bara renoveringen av masugen i Luleå i somras och investeringar i Brahestad har effektiviserat SSAB:s stålproduktion och innebär kostnadsminskningar med 200 miljoner kronor per år från 2016.

Kostnaderna för att uppnå fusionens synergier blir bara 200 miljoner kronor, jämfört med de 550 miljoner man tidigare kalkylerat med.

Enligt Olavi Huhtala, chef för SSAB Europe har de positiva överraskningarna berott på att det inte gick att få visshet om potentialen förrän fusionen var beslutad.

- Vissa saker kunde man inte göra förrän vi var säkra på att det skulle bli av, säger han.

Orsaken till att det gått så bra är främst att bolagen var ganska lika.

- SSAB:s och Ruukkis strategier var liknande och den industriella logiken var stark i båda bolagen. I båda företagen finns motiverade människor som tror på att verksamheten kan utvecklas, säger Olavi Huhtala.

- Företagen hade också  bra relationer sedan tidigare. Vi har hjälpt varandra som vänner och konkurrenter tidigare.

Efter fusionen heter det sammanslagna bolaget SSAB. Rautarruukki finns inte kvar som verksamt bolag. Kvar finns Ruukki Construction som en division i SSAB för varor och tjänster till byggindustrin.