Krönika: Matz Engman

Samverkan – en framgångsfaktor

Luleå Det är samverkan som varit avgörande för etableringarna av datacenter i Luleåregionen.

Det var hösten 2009 som jag hade förmånen att tillsammans med en delegation från Sverige delta på ett möte där etablering av datacenter var på agendan. Själva mötet var i USA men etableringen som diskuterades var hemma i Norrbotten, i Luleå.

Där och då förstod jag att vi var något på spåren. Något stort. Det fanns förutsättningar för att etablera en ny industri, datacenterindustrin. En industri som vilade på vår regions unika historia och vårt erbjudande.

Det råder en exponentiell tillväxt inom datacenterindustrin och det finns planer på etableringar av motsvarande 200 datacenter i Europa inom en femårsperiod. Den globala tillväxten när det gäller användning av teknik som genererar data ökar och i och med det ökar också efterfrågan på datacenter. För det är ju så att allt som sparas i till exempel din mobiltelefon också sparas i ”molnet”, som i sin tur har en fysisk plats för lagring, ett datacenter.

Regionens bas inom mineral, stål och pappersindustri har tillsammans med forskning vid Luleå tekniska universitet legat till grund för datacenterindustrin. En industri med höga krav på stabil och kostnadseffektiv energi och digital infrastruktur. Och en industri där regionens klimat är en av våra konkurrensfördelar, att använda den kalla luften till att kyla hållbart istället för energikrävande.

Så allt fanns här. Vår historia och förutsättningarna som tillsammans skapar vår regions unika erbjudande. Hade den industri vi nu ser växa fram påbörjat sin resa här i Norrbotten om vi inte arbetat tillsammans? För mig är svaret givet att det är just vår samverkan kopplat till vårt erbjudande som gjort det möjligt för datacenterindustrin att påbörja sin resa här i regionen.

De gemensamma satsningsinitiativen i form av Invest in Luleå/Piteå som sedan la grunden till det gemensamägda bolaget The Node Pole har haft stor påverkan på de etableringar som skett. Och så klart personerna bakom – för det är relationer människor emellan som skapar förtroende här på hemmaplan och i kontakten med internationella datacenter. The Node Pole ägs gemensamt av kommunerna i Boden, Piteå och Luleå samt Norrbottens läns landsting och Luleå Näringsliv. Älvsbyns kommun har gått med som partner under oktober.

Norrbotten är på väg åt rätt håll och jag vill lyfta fram samarbetet mellan Kalix, Boden, Piteå, Älvsbyn och Luleå som samverkar för tillväxt under det gemensamma namnet ”Luleåregionen”. Tillsammans anordnas aktiviteter i Stockholm för att berätta om den positiva utvecklingen. Tillsammans har kommunerna 170.000 invånare och regionen är definierad av Tillväxtverket som en gemensam arbetsmarknadsregion med mindre än 55 minuters pendling.

Jeanette Nilsson, tillväxtchef i Bodens kommun summerar vår samverkan så här:

– Jag ser det så att det är mycket tack vare samarbetet inom The Node Pole som gett möjligheter till flera etableringar varav Hydro 66 är den senaste. Vårt engagemang i Luleåregionen har varit ett naturligt steg för att attrahera talanger, nya etableringar och få hemvändare att komma hem. För det är ju här det händer!

Personligen känner jag en stark tro på framtiden i Norrbotten. Och datacenterindustrin är en del av framtidens tillväxt.

Matz Engman, vd för Luleå Näringsliv

2015-10-30