Krönika: Ingela Lekfalk

Företag stöder lokala föreningslivet

Älvsbyn Ingela Lekfalk skriver om Företagens dag och alla nominerade till Årets företagare i Norrbotten.

I dag samlas Norrbottens företagare, finansiärer och beslutsfattare i Älvsbyn för att prisa de företag som valt att ha sin verksamhet i vårt Norrbotten.

Det är med förväntan som jag ser fram emot denna dag - Företagens Dag - där vi i samverkan med varandra ska flytta fram företagens positioner och roll i samhällets utveckling. Under kvällen i Älvsbyn koras även vinnaren till ”Årets Företagare Norrbotten 2015”. 

I år har det varit en riktig utmaning att välja ut en vinnare bland de nominerade företagsamma människorna som tar risker, som anställer och som via skattesedeln bidrar till det gemensamma. 

De nominerade är:

TTV Värmeteknik AB – Arvidsjaur
A Granns Järn & Bygg AB – Arjeplog
Fällkniven AB – Boden
ER Consult AB – Gällivare
Cathis make-up & parfym AB – Haparanda
Skogstjänster AB - Jokkmokk
Kalix Bygg & Plåt Invest AB – Kalix
Kirunahälsan Företagshälsovård AB – Kiruna
Alviksgården Lantbruks AB - Nyhléns Hugosons – Luleå
Jutos Skog AB – Pajala
Hellströms Bygg AB – Piteå
Silverskattens Förskola – Töre
P. Lundbergs Plåtslageri AB – Älvsbyn
Bröderna Olofssons Bageri AB – Överkalix
Betulafog AB – Övertorneå

Alla dessa företag från länets alla kommuner har skapat och skapar nya arbetstillfällen. Förutom att skapa jobb så sponsrar dessa företag det lokala föreningslivet på respektive ort.

Under min tid som regionchef för Företagarna Norrbotten har jag mött företagare som tar ett stort ansvar för samhällets service. Ett exempel är Hällströms Bygg AB som köpte ICA butiken i Jävre när den skulle läggas ner. De ville bistå med service till byn och de drygt 100 personerna som jobbar i deras företag. För att vara en attraktiv arbetsplats behöver även den vardagliga servicen, som att kunna köpa en liter mjölk, fungera. 

Ett annat exempel är turistföretaget Explore the North i Kangos. De köpte lanthandeln i byn för att deras säsongsanställda skulle ha nära till att köpa dagligvaror. Explore the North har också sett till att det bjuds på kaffe med wienerbröd varje lördag. Allt för att skapa trivsel och sammanhållning i byn.

Apropå trivsel och sammanhållning, det är också de ord jag skulle vilja använda när jag talar om våra lokalföreningar som består av ideella förtroendevalda krafter. Det är företagare som redan har en full arbetsdag och som sedan på sin fritid ägnar sig åt att lyfta företagsfrågor - allt från tillståndsprövning till upphandling och bygglov. Vi har 280 lokalföreningar i Sverige som jobbar för att förbättra villkoren i en företagares vardag. Här finns det optimism, drivkraft och potential som för länet och Sverige framåt.

Alla ni företagare där ute i länet, ni är fantastiska, och jag är oerhört stolt över att jag har fått företräda er och lyfta era frågor från morgon till kväll. I december kommer jag att gå vidare till nya utmaningar i livet och rekryteringen av en ny regionchef startar i dagarna. Jag uppmanar er alla som värnar om företagens villkor att söka detta uppdrag. Ni kommer till en organisation med stark vilja, ett stort driv och oändligt med möjligheter.

Företagarna Norrbotten är en organisation som i dag har ett gott samspel med andra viktiga aktörer i länet. Till exempel är det tack vare samarbetet mellan Företagarna Norrbotten, Norrlandsfonden, Almi Nord och Sparbanken Nord som vi tillsammans har möjliggjort denna dag och kväll i Älvsbyn. Vägen till framgång stavas s-a-m-v-e-r-k-a-n vilket också är ett av målen med dagens och kvällens aktivitet i Älvsbyn. Fler och bättre affärer ger fler jobb. Så enkelt är det.

Trevlig helg till er alla!

Ingela Lekfalk, regionchef Företagarna Norrbotten

2015-09-25