Sustainalube vann Gasellsprånget

Luleå Luleåföretaget Sustainalube vann deltävlingen i Dagens Industris tävling Gasellsprånget.

I deltävlingar i Luleå, Stockholm, Västerås, Jönköping och Malmö får två företag på varje ställe tävla inför en expertjury och publik om vem som har den mest intressanta potentialen att växa snabbt.

I Luleå tävlade Sustainalube mot Luleåföretaget Behaviosec.

Behaviosec gör programvara för säker identitetskontroll vid kommunikation och transfereringar på internet. Det går kort sagt ut på att garantera att det är rätt person som sitter vid datorn och loggar in, och inte någon som stulit kontouppgifterna. Banker och finansinstitut är en viktig kundgrupp och Behaviosecs programvara används av miljoner människor varje dag.

Sustainalube har utvecklat ett oljefritt, nedbrytbart, miljövänligt vattenlösligt smörjmedel som görs på restprodukter från industrin. Skogsföretag har redan visat ett stort intresse för produkten som kan användas som hydraulvätska, i växellådor och sågkedjor. Även gruvindustrin är intresserad eftersom smörjmedlet inte är brandfarligt.

Sustainalube vann omröstningen på mötet på Elite Stadshotellet på tisdagkvällen. Därmed går man vidare i tävlingen Gasellsprånget. Finalen äger rum i Göteborg.

- Det känns riktigt bra att vi vunnit. Vår innovation får mer publicitet och det skapar intresse för det här helt nya smörjmedlet som kommer att förbättra för slutanvändarna genom att det inte är baserat på olja, säger Christian Olsson, vd för Sustainalube.

Det nya smörjmedlet har tagits fram vid LTU av grundarna Yijun Shi, Roland Larsson och Mattias Grahn.

Sustainalube vann nyligen regionfinalen i Venture Cup och i mars vann man en pitchtävling, Business Idea Pitch Event i Stockholm.