Hemsö köper fastigheter av Luleå kommun

Luleå Luleå kommun säljer ett antal samhällsfastigheter till Hemsö Fastighets AB, en av Sveriges största fastighetsägare av samhällsfastigheter. Affären är värd hundratals miljoner kronor. (Uppdaterad)

- Luleå befinner sig i en intressant tillväxtfas och Hemsö vill gärna bidra till kommunens fortsatta utveckling, säger Hemsös vd Per Berggren.

– Genom affären säkerställer vi kapital för att fortsätta investera och hålla Luleås starka tillväxt uppe. Dessutom kommer en av landets ledande fastighetsaktörer att etablera sig på orten vilket är mycket glädjande. Beslutet innebär att vi säkrar finansieringen av ett nytt badhus på Hertsön, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström.

Förslaget till affär kommer upp på kommunstyrelsens arbetsutskotts möte på måndag. Priset för affären ska fastställas av en oberoende värdering. Enligt kommunledningen handlar det om hundratals miljoner som tillförs kommunkassan. 

I den föreslagna affären ingår de här fastigheterna: Ingridshems vård- och omsorgsboende, Kallkällans vård- och omsorgsboende, Mjölkuddens hälsocentral (fastigheten Kronometern), Alviks vård- och omsorgsboende, Bergstadens vård- och omsorgsboende, Tallkronanskolan samt Kronanhallen (sporthall). De senare är under uppförande.

I planerna finns också att Hemsö ska bygga ett vård- och omsorgsboende i Kronandalen. Hemsö planerar också att öppna ett regionkontor i Luleå.

- Går vi in i Luleå är vi där för att stanna, sa Per Berggren i vintras till Affärer i norr.

Affären är villkorad av beslut i Luleå kommunfullmäktige och i Hemsös styrelse. Ambitionen är att avtalet ska vara slutfört före årsskiftet.

Hemsö Fastighets AB ägs av Tredje AP-fonden till 70 procent och av Hemsö Intressenter AB till 30 procent. Bolaget är en av Sveriges största ägare av samhällsfastigheter. I norra Sverige har man fastigheter i Gävle, Sundsvall och Umeå. I Umeå äger Hemsö polishuset och en skola.