Krönika: Jimmy Ingemansson

Minsta motståndets lag

Luleå Gör rörelser som kroppen inte är van vid om du vill ha en stark och smidig kropp, skriver Jimmy Ingemansson i dagen träningskrönika.

Vi blir allt mer stillasittande - trots att de allra flesta känner till fördelarna med att leva ett aktivt liv. Vi vet att riskerna för våra vanligaste folksjukdomar och skador minskar när vi tränar kroppen och rör på oss effektivt. Trenderna för våra motionsvanor förändras snabbt. På ett decennium har rörelsevanor förändrats i takt med datorernas snabba framsteg.

Historiskt sett har studier som kartlägger svenska folkets rörelsevanor och kondition byggt på enkäter där många svarar med ett önsketänkande. På senare tid har man genomfört samma undersökningar med aktivitetsmätare. Det ger en mer trovärdig bild av rörelse och intensitet. Dagens motionsrekommendationer för alla över 18 år säger att vi bör vara fysiskt aktiva, med måttlig intensitet, minst 150 minuter i veckan. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar. Långvarigt stillasittande bör undvikas. Regelbundna korta pauser, bensträckare, med någon form av muskelaktivitet under några minuter rekommenderas.

En stor kartläggning där aktivitetsmätare används visar att en väldigt liten del av befolkningen är aktiv 30 minuter per dag. Det gör Sverige till ett av världens mest stillasittande folk. Kroppen gillar inte stillasittande eller monotona rörelser. Även om man skaffar en ergonomisk kontorsstol så utvecklas skavanker över tid.

Ergonomi betyder läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov. Och vårt behov är mer rörelse, inte mindre.

Alltså, det som behövs utöver motion är att röra sig mer i vardagen och under arbetstid. Och det räcker inte att växla mellan stolen och ståbord. Att stå är inte krävande för kroppen. Den är smart och väljer alltid minsta motståndets lag – och blir effektiv på att stå utan att använda några överflödiga resurser. Går du sedan till ett gym efter arbetsdagens slut och sitter i en träningsmaskin eller ligger på golvet och tränar så är det ganska likt det du gjort hela arbetsdagen, vilket inte heller generar de resultat du vill ha.

Det jag vill rekommendera om du vill ha en rörlig, stark, smidig och skadefri kropp är att du rör på dig tredimensionellt. Utför rörelser som kroppen inte är van vid, då först gör den fina framsteg. Rotera gärna, kroppen är skapt för att rotera genom hela kroppen och genom alla muskler samtidigt. Det är inte konstigt att många skadar sig när snön och första snöröjningen kommer. När det är dags för första spadtagen, roteras kroppen för att kasta snön och ryggen går sönder när den inte är van vid rörelsen. Att röra sig tredimensionellt betyder att variera din sittställning: sitt på huk, sitt på underbenen, sträck på dig. Rör ryggraden. Böj dig framåt. Böj dig bakåt. Rotera. Sätt händerna i golvet framför dig. Hoppa. Lyft tungt. Häng från en stång. Kör simrörelser. Stretcha bröstkorgen. Utmana framförallt din svagaste och stelaste länk så att den utvecklas och blir bättre.

Så gör det till en rutin – utmana minsta motståndets lag och ta korta avbrott någon gång under dagen med en serie varierade rörelser som ett komplement till din träningsrutin. Ta en promenad på lunchen för att få ett avbrott och lite rörelse. Varför inte involvera kunder eller medarbetare och uppmuntra promenadmöten – med massa syre och ljus. Gör mer av det du aldrig gör och mindre av det du alltid gör, det är medicin för kroppen. Det är bästa receptet för dig som vill hålla dig frisk, rörlig och skadefri.

Jimmy Ingemansson

Jimmy Ingemansson är personlig tränare och driver gymmet Personal Space i Luleå. Har arbetat med träning, kost och hälsa i 11 år.