Krönika: Matz Engman

Tre unika öar för utveckling och rörelse

Luleå Vi har tre unika öar i Luleå som har potential för tillväxt. Kan vi utnyttja dem, då är vi i rörelse, skriver Matz Engman i veckans krönika.

Dags att hälsa 2016 välkommen! Nytt år, nya planer och möjligheter. Jag brinner för Luleå och Norrbotten och ser med tillförsikt fram emot allt vi tillsammans kan åstadkomma under 2016. Bär med mig den goda känslan från 2015, känslan av stolthet, mod och framtidstro och känner att vi har mycket att bygga vidare på. Jag tänker ofta på talesättet ”Companies on the move and people on the move always likes places on the move”. Det gäller med andra ord att vara i rörelse – det är då staden fortsätter vara attraktiv att investera i, bo och leva, studera i och att besöka. Vilka möjligheter finns det att tillsammans utveckla vår stad än mer?

Luleå Näringsliv har identifierat tre unika öar med tillväxtpotential; Centrumhalvön, Porsön och Svartön. En potential som skulle kunna betyda 5000 nya boenden på Centrumhalvön, 2000 nya arbetstillfällen på Porsön med Luleå tekniska universitet och Luleå Science Park som draglok samt 1000 nya jobb på Svartön.

Vi tänker så här: Centrumhalvön skulle kunna bebyggas för att skapa nya bostäder för ca 5000 boenden då det finns tomter att förtäta och befintliga fastigheter skulle kunna växa på höjden. Infrastrukturen är på plats och det finns god kapacitet med vatten och avloppsnät. Vi vet också att drivkraften att bo centralt med tillgång till kultur och restaurangutbud är stark och en levande stadskärna har en bra fördelning av boende och kontor. Den viktiga delen ”livet mellan husen” kommer att utvecklas vilket gör det än mer attraktivt att bo centralt. Det är med glädje jag kan se att Projekt kuststad i Södra hamn fått klartecken och att parkeringsgarage får byggas om till bostäder.

Porsön, en ö som kommer att bli ännu hetare och skapa många högteknologiska arbetstillfällen. Det som redan skett är att ca 300 nya arbetstillfällen redan skapats när Vattenfall snart inviger sitt nya huvudkontor för elproduktion i Luleå Science Park, granne med Luleå Energi, Facebook och Luleå tekniska universitet. Närheten till universitetet och Vattenfall kan på sikt innebära att studenter och forskning kan stärka energisektorn och därigenom också skapa nya företag. Arctic Business Incubator som sitter i Luleå Science Park har under hösten blivit utvald att bygga upp en rymdinkubator för EU. En mycket bra möjlighet att skapa nya högteknologiföretag i vår region samt att arbeta med företagsetableringar inom rymdteknologi.

Nu i januari invigs det nya forsknings- och utvecklings-institutet för datacenterindustrin i gamla KF-lagret på Porsön. Här har redan nya arbetstillfällen skapats och fler kommer det att bli. Både inom forskningscentret men också med gemensamma krafter ska vi jobba med att få företag som ser stor nytta att finnas i närheten av detta forskningsinstitut. I Luleå har vi paketerat ett antal etableringsområden för fler datacenter där vi tillsammans med vårt dotterbolag The Node Pole aktivt bearbetar branschen för fler datacenter i Luleåregionen.

Svartön, vår industriö med SSAB, LKAB, Swerea Mefos och vår hamn som numera är en av fem Core-hamnar i Sverige där EU kommer att medverka med kapital för utbyggnad för att effektivisera transportleder inom EU. I området finns markområden att göra klara för att kunna erbjudas till företag som har behov att ligga nära hamn och järnväg. Här jobbas det med företag inom järnvägsunderhåll och naturgasterminal samt andra industriverksamheter. Rätt paketerat och riktat till rätt målgrupp har Svartöområdet en stor potential för tillväxt.

Om vi lägger ihop ett gemensamt proaktivt arbete, samverkan mellan näringsliv, kommun och universitet samt de tre öarnas potential, då är vi något riktigt stort på spåren. Då är vi i rörelse. 

Matz Engman vd Luleå Näringsliv