Krönika: Norrbotten och Almedalsveckan behöver varandra

Krönika Norrbotten och Almedalsveckan behöver varandra, skriver tre representanter för kommunikationsbyrån Yours som befinner sig i Visby där Almedalsveckan nu dragit igång. Affärer i norr publicerar en extra krönika med anledning av veckan i Visby där en stor delegation från Luleå deltar.

Just nu befinner vi oss på plats i Visby och deltar i årets Almedalsvecka. Jag (Amanda) minns så väl när vi var där förra året och jag träffade vår amerikanska samarbetspartner pr-konsulten Kimberly Taylor (som jobbat med stora politiska visionärer som Bill Clinton och Bernie Sanders). Hon var minst sagt imponerad av det hon upplevt under veckan. Tänk dig själv att förklara Almedalsveckan för en amerikan; ”Det är en vecka då Sveriges politiker träffar näringslivet, organisationer och många fler för att tillsammans diskutera aktuella politiska frågor”. Nästa fråga skulle mest troligt bli; ”vilket parti är det som deltar?”. Svaret SAMTLIGA är lika otänkbart som imponerande, inte bara för amerikaner utan även för många andra.

Almedalsveckan förkastas ibland som ett enda stort rosémingel för speciellt inbjudna och visst finns det sådana tendenser på sina ställen. Det finns även andra demokratiska problem så som att det är extremt dyrt att delta, till exempel för att boendepriserna höjs varje år.

Om vi bortser från det och istället tittar på allt som Almedalsveckan faktiskt är. Människor som möts för att tillsammans jobba för förändring. Dialoger i alla riktningar mellan näringsliv, organisationer och privatpersoner och det enorma engagemanget som finns för att lyfta viktiga politiska frågor. Nästan alla seminarier är öppna och kostnadsfria. Engagemanget blir större och större då Almedalsveckan växer varje år med fler seminarier och deltagare. Just nu är det kanske viktigare än någonsin då vi står inför stora utmaningar i en polariserad tid, där det blåser starka högerextrema vindar och inte minst med ett EU som skakar.

För oss i Norrbotten som rent geografiskt befinner oss långt från den politiska makten är politikerveckan extra viktigt. Vi behöver Almedalsveckan. Under den här veckan finns möjligheter att träffa människor, knyta kontakter och diskutera frågor som i annat fall skulle ta betydligt längre tid. Luleås kommunalråd Niklas Nordström brukar säga att det han lyckas uträtta under en vecka i Almedalen förmodligen skulle ta honom flera månader från hemmaplan.

Almedalsveckan behöver oss också. Intresset för det som sker i norra Sverige ökar hela tiden och på många områden håller vi världsklass. Vi har mycket att berätta om – stadsomvandling, infrastruktur, digital infrastruktur, besöksnäring, hållbarhet och integration för att nämna några saker. Det som till synes kan ses som våra nackdelar som vårt geografiska läge, kalla klimat och vår befolkningsmängd har vi omvandlat till våra starkaste fördelar. Vi hittar lösningar som få andra gjort, har tidigt lärt oss vikten av att samarbeta och kreativitet råder det inte brist på, titta bara på besöksnäringen och våra världsunika turistattraktioner Treehotel, Icehotel och Ice Music. Utan oss som deltar från landets alla delar vore Almedalsveckan inte den starka symbol för svensk demokrati som dessa dagar faktiskt är.

 Om vi vill vara med och påverka Sveriges framtid måste vi också vara med i debatten och dela med oss av våra styrkor och kunskaper. Vi behöver varandra och tillsammans kan vi skapa förändring. Därför är det viktigt att värna om och delta på politiska mötesplatser som Almedalsveckan. Och att hjälpas åt så att fler har kunskap och möjlighet att göra det.

Anton Norberg, vd Yours

Karin Klockare Järlström, senior projektledare Yours

Amanda Karlsson, copywriter och pr-konsult Yours