Krönika: Matz Engman

När lusten att prova är starkare än rädslan att misslyckas – då skapar vi tillväxt

Luleå Tack till er förebilder för att ni finns och för att ni påverkat mig och många andra till att hitta nya vägar för tillväxt, skriver Matz Engman.

Den här krönikan handlar om vikten av att hylla framgång och samtidigt skapa förebilder. Förebilder som sedan visar vägen för framtida framgångar. Tillsammans blir det en ständig rörelse för att nå utveckling och tillväxt.

Jag känner mig stolt över företag som är med och skapar tillväxt och bidrar till den positiva utvecklingen som sker här och nu i Norrbotten. Individerna bakom företagen är hjältar väl värda att hyllas. För det är individer som gör skillnad när de driver sina företag med affärsmannaskap, mod, kunskap, passion och engagemang. De orkar driva på när andra ger upp, fortsätter när andra skakar på huvudet och känner att lusten att prova är starkare än rädslan att misslyckas. De är sanna förebilder.

I Luleå är det vi på Luleå Näringsliv som står som arrangör av Luleå Business Awards – ett arrangemang med syfte att hylla framgång, framsteg och förebilder. Den 29 april genomfördes årets arrangemang och i år var ett speciellt år med nytt namn. Luleå Business Awards har två akter, en seminariedag och en galakväll, där företagare och förebilder synliggörs. Helt enkelt en stor mötesplats för att inspirera till fortsatt företagande och utveckling.

Jag känner enorm glädje och stolthet över de nominerade och de som prisats. Individer som i sin tur är förebilder för andra entreprenörer. Pristagarna på Luleå Business Awards utses genom en nomineringsprocess där allmänheten skickar in sina bidrag. De externa jurygrupperna består av representanter från näringslivet, universitetet och kommunen och utser pristagarna utifrån de cirka 400 bidragen.

Framgångsfaktorer för företagens tillväxt är förebilder och en tillåtande och inspirerande miljö. Företagen ska trivas och ges möjlighet att fortsätta växa och utvecklas och det är många gånger inspirerande förebilder som gör att företag skapas eller tar nästa steg för att växa. Individerna bakom företagen behöver en mylla och näring för att kunna blomma och utvecklas. Det behövs ett tillåtande klimat där det tillåts att misslyckas, kloka individer som ger tillräckligt med svängrum och råd som leder till rätt utveckling. Vi ska alla hjälpas åt att hitta dessa individer tidigt och ge dem de rätta förutsättningarna. Inom idrotten gör vi det tidigt och vi behöver göra det än mer och bättre inom näringslivet. 

Tack till er förebilder att ni finns och för att ni påverkat mig och många andra till att hitta nya vägar för tillväxt. Glöm inte att vi tillsammans ska fortsätta skapa ett utvecklingsklimat där "lusten att prova är starkare än rädslan att misslyckas”. Det är då vi skapar tillväxt.

Matz Engman, vd Luleå Näringsliv