Det ljusnar över Norrland

Luleå Konjunkturen både i Norrland och i Norrbotten förbättras under nästa år. Det visar Norrlandsfondens konjunkturbarometer som presenterades under tisdagen.

- Det blir en starkare konjunktur nästa år. Det är en ljusare och överlag positiv bild. Alla branscher tycker läget ser bättre ut inför våren, sa Norrlandsfondens vd Lars-Olov Söderström, när han sammanfattade konjunkturbarometern för Norrland.

Just nu är det starkast konjunktur i IT-branschen, och även i transportbranschen och fastighetbranschen. Framtidstron inför nästa år är också starkast i IT-branschen och fatighetsbranschen.  

Det ljusnar även för Norrbotten, men inte lika mycket som i övriga Norrland, vilket beror dels på att Norrbotten redan ligger på en hög nivå, dels på att länet är mer exportberoende och påverkas mest av råvarupriserna på världsmarknaden.

-  Industriinvesteringarna är högst i Norrbotten, men ligger på en oförändrad nivå. Det exportdrivna Norrbotten ligger i en normal konjunktur. Mer tillväxt väntas i län med mer inhemsk efterfrågan, som Jämtland, sa Magnus Saltveit, ekonom på SCB när han redovisade konjunkturbarometern.

Råvarupriserna är främsta orsaken till den mer dämpade utvecklingen i Norrbotten. Men råvaruprierna är på väg upp, vilket gör att det ser bättre ut till våren.

 - Vi har haft ett lokomotiv i LKAB som nu har haft motlut. Men den samlade bedömningen är att vi står starka. Vi har ett mer differentierat näringsliv än för några decennier sedan. Vi har nu mer bostadsinvesteringar och relativt sett mindre industriinvesteringar. Det finns anledning att tro på en positiv framtid, säger Lars-Olov Söderström.

Konjunkturbarometern för Norrland har tagits fram av Norrlandsfonden i samarbete med Statistiska centralbyrån, SCB. Konjunkturbarometern visar både näringslivets aktiviteter, investeringar och framtidstro i olika branscher.