Johan Larsson

Johan Larsson, NYAB, är årets Gasell i Norrbotten. Foto: Anna Holmberg

NYAB i Kiruna

NYAB är årets Gasell i Norrbotten

Luleå Bygg- och anläggningsföretaget NYAB i Luleå har utsetts till årets Gasell i Norrbotten av tidningen Dagens Industri. NYAB är länets snabbast växande företag.

Företaget har haft en tillväxt på 1.110 procent de tre senaste åren och omsatte 293 miljoner kronor 2015. Företaget har i dag 58 anställda och verksamhet både vid kusten och i Malmfälten.

Johan Larsson, vd och delägare, tog emot priset som snabbast växande företag i Norrbotten vid en gala i Umeå på onsdagskvällen.

- Vår prestation har varit känd för oss sedan bokslutet 2015, denna utmärkelse är glädjande och samtidigt inte helt överraskande, säger Johan Larsson, delägare och vd.

- Denna tillväxt är planerad och har skett på ett strukturerat sätt med bra kontroll på samtliga bolagets delar och med en acceptabel vinstmarginal. I år konsoliderar vi och har en blygsam tillväxt med ambitionen att bygga en stark grund att kommande år växa vidare ifrån, säger Johan Larsson.

NYAB har utvecklats till en koncern med bolagen BAYN Fastigheter AB (NYAB spegelvänt), NYAB Industriägare AB, NYAB Projektutveckling AB, NYAB INFRA AB.

Företaget omsatte 293 miljoner krnor 2015 och gjorde ett resultat efter finansnetto på 18 miljoner kronor. Företget ägs av Johan Larsson, Stefan Säthergren, Mikael Ritola, Fredrik Karkiainen och Robert Säthergren.

Här är de fem snabbast växande företagen i Norrbotten, procentuell tillväxt inom parentes:

1. NYAB Sverige AB, Luleå, (bygg och entreprenad), 1110
2. DD i Gällivare (industriklättring), 815
3. RK Svarv, Haparanda, (tillverkning), 616
4. Alent Dynamic, Luleå, (tillverkning), 590
5. Fiber och Elkraft i Norr, Kiruna, (bygg och entreprenad), 419

 Kraven för att bli gasellföretag i DI:s tävling är att man har en omsättning på minskt 10 miljoner kronor, minst 10 anställda, minst fördubblat sin omsättning under de tre senaste bokslutsåren, ökat omsättningen varje år de tre senaste åren, ett samlat rörelseresultat för fyra räkenskapsår som är positivt, vuxit organiskt och inte genom förvärv eller fusioner. Man ska också ha "sunda finanser" enligt tävlingsreglerna.

Annons
Annons