Årets företagare i Övertorneå

Larssons Glas växer över svårigheter och nationsgränser

Övertorneå Uthålligheten och flexibiliteten räddar Larssons Glas i kärva tider. För sin uthållighet fick han och hans bror i våras utmärkelsen Årets företagare i Övertorneå.

Det började i Övertorneå när Peter var 21 år.  Av en slump sammanföll några saker.

Hans pojkdröm var att ha något eget, i första hand livsmedelsbutik. Han planerade ett tag att driva kiosk i familjens garage. Mamman målade akvareller som pappan ramade in i källaren, vilket Peter tyckte var intressant. Så blev Övertorneå bilglas, glas och ramar till salu. Så 1989 tog den unge Peter över verksamheten.

- Det låg mig varmt om hjärtat, så jag tog över. Jag startade upp helt utan arbetslivserfarenhet, med fick hjälp av min far och bror, säger Peter Larsson.

Nu driver han och hans bror Jan-Ola, Larssons Glas i Övertorneå och Luleå. Peter bor i Övertorneå och Jan-Ola i Luleå.

- Det har varit en bra resa. Jag har alltid trivts. Det är varierande arbetsuppgifter och när det är mycket att göra trivs jag bäst. Jag gillar att jobba under press, det triggar igång en, säger Peter Larsson.

Pressat har det varit de senaste åren. LKAB:s inbromsning har påverkat alla underentreprenörer och lågkonjunkturen i Finland har drabbat Larssons Glas som arbetar även på den finska marknaden. Under fjolåret påverkades omsättning och lönsamhet också av att man la ner verksamheten i Umeå. Orsaken var att det blev för splittrat.

Företaget har lyckats kompensera bortfallet av entreprenader med jobb åt privatkunder. I de privata hemmen används mer glas än förr. Konjunkturen i Finland verkar vara på väg åt rätt håll, så Peter tror på att det blir bättre framöver.

- Ser man på det som byggs nu så är det byggnader som innehåller mer och mer glas. Fortsätter den utvecklingen så har vi en ljus framtid, säger Peter Larsson.

Det är just företagets långsiktiga uthållighet och förmåga att utvecklas över svårigheter och nationsgränser som gjorde att man blev Årets företagare i Övertorneå.

Så här står det i motiveringen:

Ett innovativt, serviceinriktat uthålligt och sysselsättningsgivande företag som uppvisar stabil ekonomi. Dessutom har företaget vågat söka nya gränsöverskridande riks- och regionala marknader som erövrats tack vare kvalitetsprodukter.