Årets företagare i Kalix

Modulsystem har dubblat senaste året

Kalix Modulsystem i Kalix AB har dubblat både omsättning och personal det senaste året. Företagets grundare och ägare Jan-Olov Daniels och Kenneth Andersson utsågs till Årets företagare i Kalix i år.

Modulsystem, eller Modul som man kallar sig, har expanderat snabb och omsätter nu 58 miljoner kronor och har cirka 40 anställda. Nyligen har man investerat sammanlagt 30 miljoner kronor i ny fastighet och maskiner. Vd Jan-Olov Daniels sammanfattar senaste året: 

- Vi har ökat produktionen, satsat på ett nytt produktsortiment, installerat ett nytt affärssystem och flyttat till nya lokaler. Vi har haft ett rent helvete. Men vi lever än, säger han med ett skratt. 

Orsaken till tillväxten är inte att man har fler kunder. Tvärtom har man färre kunder, men kunder som beställer mer. Modulsystem bockar, lackerar och monterar plåtkonstruktioner, framför allt som underleverantör till andra företag. Största kunden  KL har ökat sin omsättning från 70 miljoner kronor till en miljard sedan Modul blev leverantör.

- Vi är beroende av att det byggs i Sverige. Nu är prognoserna goda, det kommer att byggas mycket de närmaste åren. Vi är rätt ute, säger Kenneth Andersson, som tror på fortsatt expansion. 

- Förhopppningsvis ska vi fortsätta öka, men inte i den här takten. Vi ska hänga med i organisationen och ha ekonomi för det, säger Jan-Olov Daniels.

Jan-Olov Daniels och Kenneth Andersson har stor erfarenhet av snabb expansion. Företaget grundades 1997 och de första åren blev man gasell fyra gånger i Dagens Industris tävling för snabbväxande företag. Ett år ökade man omsättningen med 1800 procent.