Årets företagare i Luleå

Nordmark & Nordmark växer på alla ledder

Luleå Arktiektkontoret Nordmark & Nordmark växer i storlek, i bredd och djup, bland annat genom att bilda ett nytt fastighetsbolag. I våras utsågs Josefina Nordmark till Årets företagare i Luleå.

Det senaste året har Nordmark & Nordmark fördubblat antalet anställda och man är nu 6 arkitekter, varav en arbetar i Stockholm.

- Det har varit en jätterolig period då verksamheten har utvecklats mycket. Vi har fått en balans och dynamik i företaget med olika kompetenser som bidrar på olika sätt till projekten, säger Josefina Nordmark.

Tidigare i år bildade man ett nytt fastighetsbolag, Eljest AB, där alla anställda är delägare.

- Tanken med Eljest är att vi ska hålla i processen hela vägen, från skiss till färdigt hus, säger Josefina Nordmark.

Eljests första projekt är 3-4 småhus i svår terräng i Kronanbacken i Luleå.

- Det är en stor utmaning att genomföra ett projekt i egen regi och inspirerande att göra något på en sluttande tomt med byggnader som anpassar sig efter naturen. Det är också ett lärandeprojekt för oss, säger Josefina Nordmark.

Eljest ska som byggherre samarbeta med ett byggföretag, vilket är ännu inte klart. 

Josefina Nordmark utsågs i våras till Årets företagare i Luleå.

- Man växer några centimeter. Det är jättekul. Jag har länge identifierat mig som arkitekt och inte sett mig som företagare. Min drivkraft har varit att driva verksamheten med rätt strategi och på ett sätt som jag tycker är riktigt, säger Josefina Nordmark.

- Rollen som företagsledare har jag växt in i, det har varit en process. Jag trivs med det och hinner vara arkitekt också.

Viktigt för henne är bland annat hållbarhetsfrågor och ett arbetssätt som innebär ett lagarbete i en kreativ miljö, något hon tycker att hon lyckats med.

- Ja, det känns så. Jag vill själv arbeta på en sådan här arbetsplats.

Större projekt företaget arbetar med nu är, förutom Eljest-projektet, bostäder i kvarteret Tallen i Piteå åt Lindbäcks, bostäder i Gällivare, turistbyggnader, en restaurangbyggnad och hotellprojekt i fjällen.

Josefina Nordmark är ensam ägare till Nordmark & Nordmark.