Årets företagare i Kiruna

Spis Mat & Dryck gav Kirunaborna något nytt

Kiruna På två år har Johan Stålnacke och Johan Lans nya företag gått från 4 anställda till 28 i dag, och blivit en viktig del av Kirunas restaurangbransch. I år blev de utsedda till Årets företagare i Kiruna.

- Vi ville ge Kirunaborna något de vill ha och som inte fanns tidigare. Vi är ett komplement till de andra restaurangerna, säger Johan Stålnacke när han ska sammanfatta det koncept som gått hem i Kiruna.

Och inte bara i Kiruna, Spis Mat & Dryck har kommit med i restaurangguiden White Guide och där också varit nominerad till Årets hjärtekrog.

Johan Stålnacke och kollegan Johan Lans hade arbetat tillsammans på flera olika ställen när de bestämde sig för att tillsammans satsa på något eget. De bildade Spis Mat & Dryck och tog över flygplatsrestaurangen 2013, där de också driver bageri. Sedan har det rullat på.

I september 2014 öppnade de en ny restaurang inne i centrala Kiruna. En månad senare tog de över Hotell City och Kiruna vandrarhem. De har nyligen tagit över en odling av Shitake-svamp. De driver också en delibutik i restaurangen och erbjuder catering.

Nu konsoliderar man verksamheten, bland annat renoveras hotellet och vandrarhemmet. Inför framtiden är de intresserade av Kiruna nya centrum.

- Förhoppningsvis är vi om några år på gång i nya centrum i nya, större och mer anpassade lokaler, men med samma koncept, säger Johan Stålnacke.