Northland stoppar verksamheten

Några tjänade stora pengar på krisen i Northland Resources. Foto: Lennart Håkansson

Misstänkta brottslingar tjänade på Northlands konkurs

Pajala Flera misstänkta ekobrottslingar utnyttjade insiderinformation under krisen i Northland Resources och tjänade miljoner, skriver Svenska Dagbladet.

Flera personer utnyttjade insiderinformation när Northland Resources i hemlighet sökte investerare till en nyemission i januari 2013.

Samtidigt som Northlands ledning för aktiemarknaden hemlighöll att det fattades 2 miljarder kronor i bolaget så fick ett antal aktörer veta att bolaget behövde nya pengar i en nyemission.

Några av dem utnyttjade det genom så kallad blankning, det vill säga att positionera sig inför det väntade raset genom att låna aktier och sälja dem i marknaden med förhoppning att snart kunna köpa tillbaka billigare.

När Northlands problem blev allmänt kända rasade aktiekursen från 6,01 till 1,15 norska kronor på ett par dagar. Många småsparare förlorade sina besparingar i raset. Men några få blev i stället rika på Pajalagruvans ras på börsen.

Svenska Dagbladet skriver att en trader, en man från Stockholm, tjänade 700.000 kronor på att blanka 150.000 aktier i Northland Resources. Även inför en nyemission i Northland 2012 var vissa aktiehandlare snabba med att blanka inför en dålig nyhet. En tjänade miljoner på att blanka Northlands aktie inför nyemissionen våren 2012, enligt dokument som Svenska Dagbladet granskat.

"Sveriges största företagskonkurs kan också vara ett av landets värsta insiderbrott någonsin", skriver Svenska Dagbladet.

De här affärerna försvårade den planerade nyemissonen. Kanske var det avgörande för att knäcka försöken att rädda gruvbolaget.

De inblandade personerna har figurerat i flera nedlagda förundersökningar om brott på aktiemarknaden. Det går heller inte att bevisa brott i affärerna kring Northland.

Northland Resources fick däremot betala böter på 1,3 miljoner norska kronor till Oslobörsen för för att man dolt allvarliga finansiella problem.

Annons