Esrange kan få sända upp små satelliter

Raketuppskjutning på Esrange utanför Kiruna. Foto: LTU

Rymdindustrin väntas fortsätta växa

Luleå Intresset för rymden ökar och rymdindustrin väntas fortsätta växa. Satellitövervakning väntas öka och nya projekt som bredband via rymden skapar nya tillämpningsområden, skriver Svenska Dagbladet.

Under de senaste tio åren har den globala rymdbranschen fördubblat sin omsättning till 340 miljarder dollar. Den utvecklingen väntas fortsätta.

– Vi ser en tillväxt på 7–9 procent per år framöver och det är framför allt de kommersiella aktörerna som ökar, säger Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden, till Svenska Dagbladet.

Rymdturismen är inte den stora grejen, det är istället utveckling av raketer för satellituppskjutning och satelliterna själva.

Den europeiska rymdindustrin omsätter 70 miljarder kronor per år, vilket motsvarar Ericssons försäljning av telekomutrustning under ett kvartal.

De svenska rymdindustriföretagen omsätter drygt 3 miljarder kronor om man räknar med den direkta rymdförsäljningen. Men eftersom rymdprodukter ofta kommer till användning inom andra områden så säljer de svenska rymdföretagen för fyra gånger så mycket.

I den svenska rymdindustrin finns några stora aktörer: Ruag Space (schweiziskt företag), SSC (som driver Esrange i Kiruna), GKN i Trollhättan och OHB Sweden i Kista. På svenska börsen finns företagen GOM Space Sweden, Unibap och ÅAC Microtec.

Annons
Koneo -worklife -620x 320
Annons
Konferens