Mattias Goldman besöker Jokkmokk

Jokkmokk Mattias Goldman, vd för tankesmedjan Fores och utsedd till mäktigast inom hållbarhet i Sverige, gästar Jokkmokk för att träffa beslutsfattare från Luleå, Boden, Gällivare och Kiruna.

- Norrbotten är en vinnare i omställningen till fossilfria, klimatsmarta transporter - men bara om länet, kommunerna och företagen anstränger sig. Nu pågår en tävling om var investeringarna ska ske och jag ser att andra är duktiga på att hålla sig framme, så nu gäller det för Norrbotten att ta i, säger Mattias Goldmann.

Jokkmokk har minskat sina klimatutsläpp med 25 procent mellan 1990 och 2015. Det innebär att man överträffar EU:s klimatmål 2020 redan idag.Men mycket finns kvar att göra enligt Mattias Goldman:

-Norrbotten har stora möjligheter inom energieffektivisering. De flesta små- och medelstora företag kan minska sin energinota med 20 procent utan stora investeringar, säger Mattias Goldman som kommer till Norrbotten för att diskutera hur möjligheterna till regionala vinster av omställningen bäst förverkligas.