Åtta miljarder i sikte för Invest in Norrbotten

Luleå Invest in Norrbotten är med i ett nytt strukturfondsprojekt som ska försöka locka utländska investeringar för åtta miljarder till Norrbotten, skriver Arctic Mirror.

Invest in Norrbotten räknar med att det finns en potential på 7 miljarder kronor för utländska direktinvesteringar i Norrbotten (FDI, Foreign Direct Investments). Till det kommer 800 miljoner kronor i möjliga större eller mindre investeringar i företag.

Business Sweden har pekat ut 12 investeringsområden som är intressanta för svenskt näringsliv att lyckas inom i den internationella konkurrensen. Sju av dem är aktuella för Norrbotten.

Ur dem har Invest in Norrbotten inom strukturfondsprojektet "Fler internationella affärer till Norrbotten" identifierat några starka kluster i Norrbotten: testverksamhet och bioekonomi, samt energiintensiv industri. 

Inom de här områdena ska man underlätta vägen från affärsmöjlighet till en påbörjad säljprocess.

– Helt plötsligt sitter vi här i Norrbotten med en rätt häftig Norrbottensportfölj med affärserbjudanden. Vi har stora affärsmöjligheter men vi är inte nog bra på att paketera dem till konkurrenskraftiga affärserbjudanden, säger Invest in Norrbottens vd Jörgen Eriksson till Arctic Mirror.

Invest in Norrbotten AB ägs av Region Norrbotten (fd landstinget) till 75 procent och till 25 procent av de flesta av länets kommuner (Kiruna, Gällivare och Pajala är inte med). Företaget ska främja utländska investeringar i Norrbotten. Man jobbar med Business Sweden som partner.