Norrbottens strategi för Arktis presenteras i Tromsö

Tromsö Den nya arktiska strategi som tagits fram i Norrbotten, presenteras på måndagen under konferensen Arctic Frontiers i Tromsö.

Under fjolåret har politiker i Norrbotten arbetat fram en strategi för Norrbottens roll i Arktis: Norrbottens politiska plattform för Arktis.

I den politiska plattformen framhålls fyra områden som avgörande för en hållbar utveckling i Norrbotten och Arktis: global konkurrenskraft, nya handelsvägar, hållbar samhällsplanering och forskning/innovation. En viktig del i stratsegin är att stärka det politiska samarbetet och skapa samsyn med grannländerna i strategiska frågor. 

- Vi samarbetar redan idag med Nordnorge i olika frågor. Nu, med omvärldens ökande intresse för Arktis, så har vi ännu större skäl att utveckla våra regioner tillsammans. Det är viktigt att vi som bor, lever och verkar här i Arktis får vara med att bestämma om vår egen framtid, säger Maria Stenberg (s), regionråd i Region Norrbotten, som deltar i konferensen Arctic Frontiers i Tromsö.

Under konferensen som pågår hela veckan deltar representanter från, förutom Norge och Sverige, Finland, Island, Ryssland och Kanada. Från Sverige deltar bland andra utrikesminister Margot Wallström.

- Bilden av Arktis och norra Skandinavien förändras och moderniseras. Genom vårt arbete för att främja jobb, forskning och tillväxt i en arktisk dimension och samarbetet med våra grannar når vi framgång. Med denna plattform lägger vi grund för en offensiv politik för Arktis, säger Niklas Nordström (s), kommunalråd i Luleå kommun.  

Det är Tillväxtberedningen, som består av politiker från Region Norrbotten och länets kommuner, som arbetat fram Norrbottens politiska plattform för Arktis.