Johanna Stenvall Älvsbyn

Johanna Stenvall driver butiken Johannas Hem & Hobby i Älvsbyn.

Småstadsfrisörers skvaller och mörka butikslokaler

Älvsbyn Jag känner hur det finns hopp för oss småföretagare i en liten ort, hopp för butikerna längs gatan, skriver Johanna Stenvall.

Det ligger i luften, det är nästan så att jag kan ta på känslan. När jag vandrar längs byns butiker så möts jag utav tomma butikslokaler. Det är sviterna från internethandeln och dom stora lågpriskedjorna. Gatorna känns tomma fastän vi har några butiker kvar, byn känns inte sådär levande som den en gång gjorde och de mörka lokalerna äter på nått sätt upp glädjen längs gatan. Jag går förbi frisörsalongen, där pratas det "Nu har vi snart ingenting kvar, alla butiker bara stänger". Frågan är: handlade du där innan det stängde eller var det efteråt som du insåg hur värdefulla de var? 

Jag sätter mig ner bakom kassadisken i min butik, funderar hur jag ska försöka få denna by att blomstra, ideerna är många men någonstans så infinner sig en känsla av trötthet och hopplöshet. Jag hör hur kunderna berättar att de beställt produkter som jag har i butiken på webben, till samma pris som mina. Det händer ganska ofta att jag hör dessa ord och frågar varje gång varför, varför man valde att beställa istället för att besöka sina lokala butiker. Jag gissar på enkelheten, oftast handlar det nog om att man blivit hemmablind, att man helt enkelt inte ser vad som finns på orten och istället ser hur enkelt det idag är att beställa saker från internet, det tar ibland bara en dag så har man fått sin produkt hem i brevlådan, allting tack vare några klick på sin smartphone medan man stressar fram i vardagen. 

Samhället är kanske utformat så idag, att saker ska gå snabbt och enkelt, vi har mindre tid för det vardagliga och mer tid framför skärmen. Vi glömmer ibland hur mycket servicen är värd i en fysisk butik och hur trevligt det kan vara att lägga ner telefonen för en stund och se omgivningen, kanske hälsa på det där kassabiträdet och prata en stund om hur vädret varit de senaste dagarna.

Det jag tror vi ofta glömmer mitt i all denna vardagsstress är hur viktiga småföretagare och lokala butiker är för orten, hur de får orten att blomstra, locka nya invånare att flytta till kommunen och vilka arbetstillfällen de ger. Det är lätt att missa hur de lokala företagen får kämpa med blod, svett och tårar för att hålla sitt företag flytande medan vi genom några klick beställer våra produkter via webbshopar.

 Jag har drivit min butik i lite mer än tre år, det är tre år som innehållit både glädje och sorg, det är dagar jag slagit ut min dagsrapport och undrat varför jag gör detta. Men det är även dagar då jag träffar så många fantastiska kunder att det känns självklart varför jag gör det här. De värsta månaderna efter julen är förbi, sommaren är på intågande och jag känner hur det finns hopp för oss småföretagare i en liten ort, hopp för butikerna längs gatan. Vi överlevde de mörkaste månaderna och nu går vi mot ljusare tider. 

Dagen är över, jag slår ut min dagsrapport, låser dörren till min butik och beger mig hemåt. På hemvägen går jag förbi min lokala frisör, därinne sitter dagens sista kund och berättar att hon älskar våra små butiker, för där blir hon sedd och får den hjälp hon behöver, för där är ingenting omöjligt och allting går att lösa.

Jag fortsätter min väg hemåt, mot min familj och känner att än finns det hopp. 

Tack för ordet.

Johanna Stenvall

Småföretagare som driver butiken Johannas Hem & Hobby i Älvsbyn.

Annons