Kiruna Wagon tar hem stororder

Kiruna Kiruna Wagon tar hem stororder på bandtransportörer till LKAB.

Kiruna Wagon har uppdraget att i en totalentreprenad leverera en ny bandgång som innehåller fyra nya bandtransportörer till långlinjerna i LKAB:s sovringsverk i Kiruna. 

– Vi valde Kiruna Wagon som samarbetspartner för detta omfattande och komplexa projekt eftersom vi har väldigt goda samarbetserfarenheter från tidigare projekt, säger Nils-Erik Strömbäck, projektledare vid LKAB.

Bandtransportörerna som ska bytas ut på en 170 meter lång sträcka ingår i den kritiska delen av processkedjan i Kirunagruvan, den så kallade röda linjen, som måste vara igång i stort sett dygnet runt för att LKAB ska nå sitt mål om 37 miljoner ton färdiga malmprodukter per år.

Kiruna Wagon utvecklar och säljer både malmvagnar och tillhörande lossningsstationer. Gruvindustrin efterfrågar just sådana helhetslösningar.

– Vår egen nischprodukt är malmvagnar, men för att trygga en långsiktig utveckling i den cykliska gruvbranschen har vi fortlöpande utvecklat och underhållit en avdelning för andra typer av tillverkningsprojekt. I detta fall är projektet också i linje med vår vision om att i framtiden vara en systemleverantör för transporter av malm och andra torra bulkmaterial, hela vägen från gruva till båt, säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Wagon.