Kineser i Murmansk

Kinesiska turister i Murmansk. Foto: Atle Staalesen

De flesta turisterna i ryska Arktis är kineser

Murmansk Kineser är nu den största gruppen turister i den arktiska delen av Ryssland. De är dubbelt så många som turisterna från de nordiska länderna.

I Murmansk har kinesiska turister blivit ett vanligt inslag i gatubilden och de är allt viktigare för stadens hotell och researrangörer, skriver The Independent Barents Observer.

För tre år sedan räknade man till färre än 200 kinesiska turister i regionen, i fjol var de över 6.000, enligt regionala myndigheter. Det totala antalet turister från de nordiska länderna var samma år 3.800.

I en nyligen gjord rysk-kinesisk undersökning var Murmansk ett av de mest önskade resmålen för kinesiska turister. Huvudattraktionen som lockar är norrskenet.

De flesta turisterna från Kina kommer under vintern och de besöker mål som den samiska byn i Lovosero, skidorten Kirovsk och Teriberka, fiskeläget norr om Murmansk där Oscarsnominerade filmen Leviathan spelades in. Dessutom vill många se "Lenin", den pensionerade kärnkraftsdrivna isbrytaren som numera är museum.

Men Finland leder fortfarande när det gäller att locka kineser. I Rovaniemi registrerades 17.000 turister från Kina under 2015 och det räknar man med dubblades under 2016.

Annons