Kukkolaforsen bygger ut

Haparanda Kukkolaforsen Turist och Konferens bygger ut med fler rum och räknar med att fördubbla omsättningen till år 2020.

Kukkolaforsen Turist & Konferens har drivits av Margit och Svante Spolander i över 30 år, men nu är det deras barn Mathias och Johannah samt hennes man Martin som har hand om verksamheten sedan tio år tillbaka. Och det går bra för familjeföretaget som bland annat planerar att bygga ut boendet med 20 rum och 40 bäddar.

– Den första delen av generationsväxlingen är färdig. Vi bestämde oss för att börja med att ta över själva verksamheten och den dagliga driften. Mina föräldrar äger fortfarande alla byggnader, säger Johannah Spolander, delägare.

Kukkolaforsen Turist & Konferens har alltid haft högsäsong under sommaren, men under de senaste åren har intresset från utländska turister som vill uppleva vintern i Norrbotten exploderat.

– Det är bland annat därför som vi behöver fler bäddar. Vi har en ökad efterfrågan på boende över hela året vilket känns jättekul. De som vill besöka oss på vintern är ute efter att uppleva den arktiska livsstilen. De har aldrig sett snö – eller vet hur det känns att vistas i minusgrader, säger Johannah Spolander.

Hon berättar att de smygstartade med expansionsplanerna redan i somras när de byggde en stor äventyrspark på området. Tanken är att fortsätta att utvecklas, växa och ta tillvara på arvet som deras föräldrar har lämnat efter sig. 

– Mina barn hjälper också till, precis som jag och min bror gjorde när vi var små. Jag hoppas att vi kan börja bygga ut boendet inom en snar framtid för att kunna ta emot alla gäster som vill besöka oss. Vi ökar hela tiden och vi vill fortsätta med det. Vår målsättning är att dubbla omsättningen till år 2020 – och det jag tror att vi kommer att lyckas med, säger Johannah Spolander.