Odlare gör ny satsning på åkerbär

Boden Det odlade allåkerbäret är liksom det ursprungliga vilda åkerbäret på tillbakagång. Nu bildar odlare en producentförening för att göra en satsning på åkerbärsodling. Man ska också ansöka om skyddad ursprungsbeteckning i EU.

- Nu vill vi driva på utvecklingen för att bättre kunna svara upp mot den stora efterfrågan som finns, säger Salvador Solsona, bärodlare i Boden.

Efterfrågan från bättre restauranger och konditorier i södra Sverige är stor. Bland annat från Gastrologik och Mathias Dahlgren i Stockholm.

- Allåkerbären är totalt unika för Norrbotten och Västerbotten och deras potential är väldigt stor, säger Martin Ragnar, forskare och författare till boken Åkerbär (Black Island Books 2017). Han säger att det är viktigt att en del av produktionen säljs till södra Sverige för att få norrlänningarna själva att inse bärets verkliga värde. 

Producentföreningen ska ansöka om att allåkerbäret ska få skyddad ursprungsbeteckning enligt EU:s regler, så kallat SUB-skydd. I dag har Kalix löjrom sådant skydd, liksom Upplandskubb och Hånnlamb.

- Vi hoppas att allåkerbäret blir den fjärde svenska SUB-produkten, säger Gunnar Nilson, allåkerbärsodlare i Boden. 

Nyligen har åkerbäret blivit upptaget i Slowfood-rörelsens Smakernas ark, enligt Martin Ragnar, "en gastronomisk motsvarighet till UNESCO:s världsarvslista".