Grönare flygbränsle i LTU-projekt

Luleå Forskare vid Luleå tekniska universitet deltar i en förstudie som vill minska flygets koldioxidutsläpp med upp till 80 procent.

Förstudien ska försöka hitta de mest lovande teknikerna för hållbar produktion av förnybara flygbränslen från skogsråvara.

– Syftet med projektet är att erbjuda en lösning där dagens bränsle för inrikesflyget kan bytas ut mot bioflygbränsle. Vi kommer att kartlägga möjliga tekniker för att producera bioflygbränslen från skogsråvara. Dessutom kommer vi studera affärsmodeller för att hantera den högre produktionskostnaden som bioflygbränslen har jämfört med fossila flygbränslen, säger Fredrik Granberg, projektledare vid energiteknik, Luleå tekniska universitet.

Man kommer också att undersöka områden som råvaruförsörjning, logistik och lokalisering. Enligt Fredrik Granberg kan förnybart flygbränsle skapa nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen och stimulera en hållbar tillväxt inom skogsindustrin.

Förstudien finansieras inom ramen för Vinnovas program Utmaningsdriven innovation, UDI. IVL, Svenska Miljöinstitutet, är projektägare. I konsortiet finns även Fly Green fund, Swedavia, COWI, Jämtlandsgas och SkyNRG som är experter på tillverkning och certifiering av bioflygbränsle.