LTU och industrin tar fram snabb mätmetod

Luleå I samarbete med Volvo Cars i Olofström har en forskargrupp vid LTU visat att det är möjligt att på ett fåtal sekunder kontrollera formen av tillverkade komponenter direkt under tillverkningen.

Tidigare har man varit tvungen att lyfta bort komponenten från tillverkningsbandet och göra en kontrollmätning, en procedur som tar omkring en timme. En målsättning med Sivpro-systemet, som fortsätter i projektet Sivpro 2, är att göra motsvarande mätning, på endast en sekund.

– På bara någon sekund kan man med Sivpro-systemet kontrollera att varje produkt eller komponent följer en viss ritning. En 3D-bild skapas med hjälp av synkroniserade kameror och jämförs sedan mot CAD-ritningen i en egenutvecklad programvara, säger Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet och projektledare för Sivpro.

Grundkonceptet för Sivpro är därmed klart. Nu fortsätter man med att förfina tekniken och anpassa den för industrin, och möjliggöra kommersialisering.

Fem industripartners deltar med varsin testsite i Sivpro 2: Volvo Trucks (preliminärt Umeå), Gestamp Hardtech (Luleå), Scania (preliminärt Ferruform i Luleå), Volvo Cars (Olofström) och IAC (Göteborg).