Riskkapitalbolaget Moor vill investera i bolag i Luleåregionen

Luleå Riskkapitalbolaget Moor räknar med att snart ha upp mot en halv miljard kronor att investera för. Tillsammans med Luleå Näringsliv har vd Kerstin Cooley träffat ett tiotal företag i Luleåregionen. Kapitalet kommer från spelet Angry Birds.

Moor vill täcka in områden där det i dag är brist på privat riskkapital: Sverige utanför Stockholm och företag som behöver riskkapital i mellanregistret: 5-15 miljoner kronor.

- Det är ingen tillfällighet att vi är i Luleå. Här finns en bra grogrund både för nya företag och tillväxt i intressanta företag. Här finns en bra inkubator i anslutning till universitetet, säger Kerstin Cooley, vd för Moor.

Större delen av det privata riskkapitalet är koncentrerat till Stockholm och storstadsregionerna.

- Det är lätt för investerare som sitter i Stockholm att vända ryggen åt Norrland, säger Kerstin Cooley.

Kerstin Cooley har tillsammans med Luleå Näringsliv träffat ett tiotal företag i Luleå som behöver riskkapital för att fortsätta sin utveckling. Det är ofta svårt att få riskkapital i fasen mellan startfasen och fasen när företaget är etablerat och kan locka investerare som går in med riktigt stora pengar.

- Det finns ett gap på marknaden när det gäller investeringskapital på mellan 5 och 15 miljoner kronor, säger Kerstin Cooley.

Det är i den nischen och med geografisk spridning som Moor tänker satsa. Hittills har man sedan starten 2013 gått in i 15 företag med riskkapital. Bakom bolaget och investeringarna står finlandssvensken Kaj Hed som är huvudägare i spelbolaget Rovio som ligger bakom miljardsuccén Angry Birds.

Nu ska Moor starta en större fond med 300-500 miljoner kronor för att öka investeringsverksamheten.

- Vi ska skala upp vår investeringsverksamhet  och göra ännu mer, säger Kerstin Cooley.

Moor satsar på verksamheter som verkar inom techbranschen,  både mot konsumentmarknaden och business to business. Ett villkor är att verksamheten ska vara globalt skalbar. 

På frågan om vad som är viktigast när de går in och bedömer ett företag svarar Kerstin Cooley:

- Människorna. Idén ska vara tillräckligt bra och det ska vara människor med kunnande och driv.