Solcellsparken Solvåg invigdes

Piteå Solcellsparken Solvåg invigdes under torsdagen, i samband med den nationella konferensen Arctic Solar - solenergi i nordiskt klimat vid Piteå Science Park.

Cirka 120 personer deltog i konferensen som hade fokus på kallt klimat som inte alls är ogynnsamt för solenergi och på tekniken med dubbelsidiga solpaneler.

Under konferensen invigdes den nya solcellsparken vid Piteå Science Park, som är byggd med dubbelsidiga solcellspaneler.

– Den tekniska utvecklingen går snabbt, i många delar av världen är solkraft det billigaste sättet att producera och leverera energi idag. Det är mycket viktigt att vi lär oss mer och får reda på hur solenergi fungerar på våra breddgrader. Därför är jag mycket glad att få inviga den här parken, sa energiminister Ibrahim Baylan i invigningstalet.

Solvåg uppfördes förra året och är en anläggning för forskning inom solenergi i kallt klimat. I parken finns 117 dubbelsidiga solcellspaneler som fångar solinstrålning på framsidan och reflekterat ljus på baksidan. Panelerna är placerade mot olika väderstreck och med olika lutning mot solen, för att man ska kunna undersöka vilken placering och verkningsgrad som är mest effektiv.