Var tionde offentliganställd finansieras av skogsnäringen

Luleå Nio procent av de offentliganställda i Norrbotten finansieras av skogsnäringen. Norrbotten och Västernorrland ligger högst i Sverige.

Det är branschorganisationen Skogsindustrierna som tagit fram statistik över skogsnäringens betydelse för de offentliga finanserna.

Statistiken visar att skogsnäringen står för 9 procent av kommun- och landstingsskatten i Norrbotten. Skatteintäkterna från skogsnäringen finansierar 3.800 offentliganställda i Norrbotten. Skogsnäringen står för 8 procent av länets totala förädlingvärde.

Man har också tittat på några kommuner, bland annat Piteå. I Piteå finansierar skogsnäringen 670 offentliganställda och står för 15 procent av skatteintäkterna i kommunen.

För att få fram siffrorna har man delat summan kommunal- och landstingsskatt som direkt och indirekt sysselsatta personer inom skogsnäringen betalar in med den genomsnittliga lönekostnaden för en offentliganställd.

Analysen baserar sig på statistik från år 2015 från Sveriges samtliga län. Västernorrland och Norrbotten sticker ut i undersökningen. Här kommer var nionde skattekrona från sysselsatta i skogsnäringen, som i statistiken innefattar både skogsbruk och skogsindustri.