Jenny Frank Företagarna

Jenny Frank, biträdande regionchef för Företagarna Norrbotten.

Mice en place, not a place in France…

Krönika Börja redan nu planera för att verkligen kunna vara ledig i sommar, uppmanar Jenny Frank alla företagare.

Sakta, sakta ser vi det. Ljuset. Det har återvänt. Snart packas omsorgsfulla matsäckar inför en dag på vårisarna. April, vår älskade vårvintermånad då Norrbotten verkligen har allt.

Sedan går det undan. Snöhögarna smälter och väcker båda hopp och förtvivlan allt medan det som gömts i snö kommer upp i tö. Det knoppar längs husväggarna och gruset som undsatt oss i vinterns halka sopas äntligen bort. Cyklar ska fram. Balkonger städas och fixas. Altaner ska oljas. Sedan efter lite fönsterputs, en huttrande midsommar och skolavslutning med blommor i håret så står den helt plötsligt där. Julimånaden, lika efterlängtad som darrande. Hur blir vädret? Nej!  inte mulet och 15 grader igen?! Var det inte varmare förut? Jo och vintrarna var kallare, det är konstigt, ja men det måste väl vara den där växthuseffekten. Hur som helst, vi lever i alla fall och vi är lediga! Här ska njutas (om än i dunjacka).

Men för många småföretagare innebär de, inte sällan småkyliga, sommarmånader något annat: arbete, administration, jobbmail och telefonsamtal. Företagarna gjorde under fjolåret en undersökning som visade att endast 25 procent av småföretagarna kunde ta ut en fyra veckors sammanhängande semester, det antal veckor som en anställd har lagstadgad rätt till under sommaren. Endast 29 procent angav att de kunde vara helt lediga från arbetet under den semester som de faktiskt tog ut, och cirka nio av tio företagare avsätter tid åt företaget under semesterledigheten.

Jag är såklart oerhört tacksam för dessa hjältar som fortsätter att bidra till jobb och tillväxt när många av oss slappar i solstolen. För många företagare är sommarmånaderna också den absolut mest lukrativa perioden av året. Jag vet att många kämpar med att nå lönsamhetsmål och tar ett extremt stort ansvar för sina verksamheter.  Jag är också ganska övertygad om att många älskar sitt företag så mycket att de också väljer bort semester till förmån för sitt företag.

Men man kan tänka sig att de allra flesta behöver vila och avkoppling för att samla ny kraft. Så här kommer några handfasta tips till dig som är företagare och vill förbereda dig för din ledigaste semester på länge, håll till godo!

- Våga delegera ansvar till någon/några personer som du litar på. Kom ihåg att vara tydlig vem som ansvarar för vad och var de ska vända sig om problem uppstår.  

- Stäm av dina kunders behov i förväg. Håll koll på vilka av dina kunder som behöver leverans/support mitt under sommaren.

- Planera löneutbetalningar och skattebetalningar i förväg.

- Rekrytera sommarvikarier i tid! Ta gärna hjälp av Företagarnas nya förmån Rekrytering och Bemanning.  

- Besluta om jobb-gränser i förväg. När är det ok att arbeta och när får jobbet inte störa? Var gärna tydlig med dig själv. Bestäm i förväg exempelvis att: tisdagar ska jag arbeta mellan 15-17:00. Var noga med att hålla den tiden.  

- Var tydlig med att du är ledig. Lägg in ett autosvar på mailen där du anger när du är åter. Lägg till ett nummer där du anger att du kan nås om det är något som är akut.  

- Använder du sociala medier? Förbered och schemalägg inlägg så det publiceras precis som vanligt under din ledighet eller publicera ett inlägg på sidan och berätta för dina följare att du går på semester.  

- Tacka dig själv för att du ger dig ledigt. Det är nu du ska ladda dina batterier för att orka fortsätta prestera. Semestern är en del av vägen till framgång som ska ge dig återhämtning och mer kraft!

Så även om det är ett tag kvar innan rosévinet behöver kylas så önskar jag alla fantastiska företagare en väl unnad ledighet. Ni är Jobbskaparna. Välfärdsbyggarna. Samhällsbärarna. 

Tack! 

Jenny Frank, biträdande regionchef, Företagarna Norrbotten

Fotnot: "Mise en place" är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats". Uttrycket används av proffskockar för att understryka betydelsen av att ha alla ingredienser och verktyg tillgängliga och i ordning när man förbereder en matlagning.

Annons