Mineralriket i Visby

LKAB:s vd Jan Moström talade vid ett seminarium i Visby.

Fossilfria gruvor diskuterades i Almedalen

Visby Vid ett seminarium i Almedalen konstaterades att svensk gruvnäring är världsledande när det gäller utveckling av ny teknik och arbete för fossilfria gruvor.

– Vi är idag bäst i världen när det kommer till klimatsmart gruvdrift. Just nu satsar vi mycket av vår energi på att driva utvecklingen framåt med målet att skapa en helt koldioxidfri gruva som ska säkerställa tillgången på malm i framtiden, sa Jan Moström, vd LKAB.

Efterfrågan på metaller ökar idag kraftigt och den trenden kommer inte att vända.  En hållbar gruvindustri är därför en förutsättning för en hållbar samhällsutveckling. Den svenska gruvnäringen har som ambition att leda utvecklingen på global nivå.

– Den nya tekniken som utvecklas i och med att vi arbetar mot fossilfria gruvor i Sverige är också ett viktigt steg för att skapa fossilfria gruvor i andra länder. Det är en otroligt viktig utveckling som kommer få stor betydelse, sa Malin Strand, projektkoordinator för Fossilfritt Sverige.

Seminariet anordnades av Mineralriket Sverige, som är en samverkansplattform för att lyfta fram viktiga frågor för svensk gruv- och metallutvinnande industri. 

Annons